RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Істина в зерні, або Кава по-польському

Істина в зерні, або Кава по-польському

«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.

На початку XVIII століття Антоній Момбер відкрив у Гданську перший kafehauz – місце для зустрічей і спілкування заможних чоловіків. Філіжанка з ароматною кавою опинилася в ролі незмінної «учасниці» всіх бесід. Роблячи відвідувачам унікальну пропозицію, власники гастрономічних закладів обов'язково додавали до опису напою епітет «дивовижний». І вже за кілька десятиліть про «предмет пристрасті», яким так захоплювалися, було опубліковано цілу монографію.

Коло шанувальників кави розширилося: тепер насолоджуватися його смаком могли всі. Напій, раніше призначений тільки для еліти, медики у своїх настановах наказували вживати навіть при проблемах зі здоров'ям. Не минуло й століття, як, підтверджуючи «серйозність відносин», польські видавці уклали підручник з правилами приготування ароматної окраси сніданку. При цьому спочатку не використовували жодних добавок. Але щойно з'явилася відповідна мода, молоко, вершки, цукор і навіть сіль стали приємним доповненням до кави.

Кавові плоди продавали сирими, тому, перш ніж варити, їх потрібно було обсмажити. Якщо сім'я була заможна, то за допомогою спеціальної машинки цю функцію виконувала kawiarka – прислуга особливого призначення. При цьому кожна зберігала у себе і «зерен надлишок» і секрети їхньої обробки, – розповідає в поемі "Пан Тадеуш" Адам Міцкевич.

До кінця ХIХ століття в крамницях поступово стала з'являтися смажена кава. Експерименти тривали: за прусським рецептом її змішували з цукром, намагалися замінити бобами, жолудями і... смаженим горохом. Напій, який поступається оригіналу в концентрації, називали німецьким, або сілезьким.

Згодом міцний напій з вершками перетворився на справжній гастрономічний бренд – каву по-польському. Сьогодні kawa sypana заварюють... в горнятку і п'ють, при бажанні, з осадом. Є й інші способи приготування. Наприклад, kawa parzona: мелені зерна заливають окропом і накривають блюдцем для настоювання. Для тих, хто не планує надовго затримуватися в kawiarnie, є розчинна kawa rozpuszczalna і вже звичні kawa z ekspresu і kapuczyno.

Польська столиця має свої вподобання. Каву по-варшавському готують за особливою рецептурою: її двічі доводять до кипіння, після чого проціджують і тонкою цівкою додають молоко. Велика чашка, в якій подають напій, обов'язково має бути накрита шапкою з пінки. Польські бариста, дотримуючись існуючих традицій, відкривають для гурманів ще й екзотичні обрії. Приміром, бразильський варіант, де міцну каву доповнює аромат гіркого шоколаду з відтінком смажених горіхів; кенійський, де легкість поєднується з нотками цедри, або індійський – з прянощами і какао.

У деяких містах Польщі збереглися і продовжують працювати кав'ярні «з історією». Найстаріший заклад Варшави, відкритий ще три століття тому, зберігає спогади про один з концертів молодого Фредеріка Шопена. Після закінчення Другої світової війни улюблену кав’ярню городяни відновлювали власноруч по цеглинці, тож вона й донині вабить своїми ароматами відвідувачів.

Рецептурні секрети кави по-польському:

1. Перед приготуванням чашку ошпарити окропом.

2. Взяти мінімум інгредієнтів: 1-2 чайних ложки дрібно змеленої кави на одну порцію.

3. Нічого не потрібно варити: досить розмішати майбутній напій ложечкою.

4. Набратися терпіння і зачекати 7-8 хвилин, доки кава завариться сама.

5. Якщо є бажання порушити класичний рецепт, додати цукру.

"П'ять кавових копійок":

* У Сопоті кожні два роки встановлюють «Кавовий рекорд світу». Під час однієї з таких незвичайних подій учасники піднесли глядачам у подарунок 20 000 чашок cappuccino.

* Команді, яка представляє бренд «JJ Darboven» на вуличному фестивалі, протягом п'яти годин вдалося зварити 10363 порції класичної кави зі збитими вершками.

* Політик Анджей Дуда, який виграв президентські перегони цього року, наступного ранку після перемоги прийшов до станції варшавського метро, де роздав простим перехожим стаканчики з кавою на знак подяки за підтримку.

* Фахівці з лабораторії університету міста Любека дійшли висновку, що кофеїн впливає на область мозку, відповідальну за здатність відрізняти правду від вигадки.

* В інтернет-магазинах уже доступна перша кавоварка, якою можна керувати за допомогою wi-fi.

Вам це буде цікаво:
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу.
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі. І тільки спробуйте замість цього зазирнути до відомого фаст-фуду по черговий розігрітий напівфабрикат!
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в Outlook.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK запускає нову рубрику про національні кухні світу. Ці тексти будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
За підтримки посольства Франції Україна приєдналася до всесвітньої кулінарної акції
Сьогодні, 19 березня, у Києві та Львові пройде вечір французької кухні в рамках проекту Смак Франції, організований з ініціативи відомого французького кухаря Алена Дюкаса та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань
Ченці непогано розуміються на алкогольних напоях - і це не жарт. Француз-бенедиктець П'єр Періньон з абатства Отвільер 4 серпня 1668-го року здогадався поєднати виноградний сік з вуглекислим газом. Так на світ з'явився напій, добре знайомий нам як «шампанське».
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому маховик першого і єдиного в 60-х фаст-фуду не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Їхні ніздрі лоскотав вітер легкого заробітку, а за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. А втім...
Передбачення від випічки
Варто було борошняним конвертикам з паперовою начинкою здобути світову популярність, як одразу ж виникла дискусія про те, кому належить ідея випікання пророчого печива. З одного боку, на авторське право претендують азіатські Китай і Японія, з іншого – багатонаціональна Америка. Пропонуємо ознайомитися з усіма трьома версіями і обрати переможця «суперечки», принаймні для себе.
Добавки не попросиш: 10 найогидніших страв
Якщо ви зараз на дієті, а підступний внутрішній голос по-зрадницьки шепоче: «Ну ж бо, піди подивися, що там є в холодильнику», – ця стаття апетит відіб’є начисто. Та увага! Людям зі слабкими нервами і шлунками читати матеріал і тим паче переглядати ілюстрації не радимо. OUTLOOK підготував топ найогиднішої їжі, порівняно з якою свинячий мозок або смажені коники здаються дуже навіть delicious...
Закрити
Outlook facebook page