RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Алжир

Що вони їдять: Алжир

OUTLOOK запускає нову рубрику про національні кухні світу. Ці тексти будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.

Говорячи про алжирську їжу, слід розуміти, що мова піде не тільки про кухню конкретно цієї країни, а й про кулінарні особливості Магрибу в цілому. Туніс, Алжир і Марокко, які розкинулися на півночі африканського континенту, сформували політико-культурний простір, означений дослідниками терміном «Магриб». Цей регіон примітний тим, що до Європи звідси набагато ближче, ніж до деяких країн Чорного континенту. І це наклало відбиток як на менталітет місцевих жителів, так і на кухню, яка є важливим елементом національного характеру.

Певно, що в Алжирі є окремі специфічні страви, та загалом їжа схожа. Спільною є тенденція до змішування африканських і європейських продуктів. Після того, як французи почали відігравати помітну роль у Магрибі, на тамтешніх базарах стали з'являтися такі раніше небачені продукти, як, скажімо, цвітна капуста і багет, що його століттями замінювали всілякі коржі. Тож сьогоднішнє алжирське меню не можна уявити без цих продуктів.

Крім європейських запозичень, тамтешня кухня славиться величезними африканськими порціями, адже проблеми голоду все ще актуальні в наш час. Тому, якщо житель Чорного континенту сідає за стіл, він має наїстися досхочу, бо ніхто не знає, коли наступного разу випаде така нагода. У перші дні свого перебування тут туристи дивуються кількості наїдків на своїх тарілках, утім, мало хто не доїдає, оскільки все дуже смачне і незвичне.

Найважливішою складовою алжирських страв є всілякі спеції і трави. Імбир, аніс, кориця, мускат, куркума, коріандр, кмин – це не просто гарні східні слова, це інгредієнти, які неодмінно мусять бути на кожній кухні. А щоб ці пікантні та гострі прянощі краще засвоювались, алжирці п'ють багато м'ятного чаю, міцну «мавританську» каву з гущею і просто воду, яку в Африці складно переоцінити. Що цікаво, магрибські самовари, які прикрашають і кафе і звичайні квартири, дуже схожі на російські. У 19 столітті під час нескінченних російсько-турецьких війн пошкоджені царські кораблі, щоб не потрапити на ворожу землю, допливали до африканського берега. Там їх рихтували, а паралельно відбувався культурний і натуральний обмін між слов'янами та африканцями. За допомогу в ремонті росіяни навчили алжирських майстрів робити самовари.

Головними стравами тут є: кус-кус – пшенична або манна крупа, приготована на парі, зі всілякими наповненнями, м'ясне рагу таджин, томатний суп харісса, салат з овочами і яйцями шакшука, густий і наваристий сільський суп шорба та різні варіації смаженого й тушкованого м'яса. Наявність виходів до моря робить алжирську кухню значно багатшою порівняно з іншими на континенті. Крім традиційних бобових, овочів і фруктів, там готують багато риби і морепродуктів, які практично не поступаються за популярністю м'ясу.

Серед десертів можна виділити фініки в меді, печиво в сиропі та найпопулярніші солодощі рфіс – повітряні тістечка, які роблять з манки і запивають компотом. Вони зовсім не схожі на європейські аналоги – дуже густі, з горіхами і збитими вершками. Алкоголь, як і в решти мусульман, не в пошані – якщо тут і випивають, то не більше двох-трьох келихів місцевого рожевого вина.

Є, звісно, і зовсім екзотичні хіти алжирської кухні. Наприклад, в'ялена сарана і верблюжатина. На підтвердження корисності і правильності такої їжі місцеві полюбляють цитувати пророка Магомета, який одного разу заявив, що «хто не їв м'яса верблюдиці і сарани, той не з мого народу!» Сарану ласкаво називають «креветкою пустелі», а про перетравлення верблюжатини у власному шлунку кажуть, що «це ангели співають».

Сьогодні на вулицях алжирських міст активно торгують і вуличною їжею і фаст-фудом. Відомі нам чебуреки називають буреками, а шаурму шавармою. Місцеві жителі й туристи їдять їх із задоволенням. Усе цілком звичне на смак, хіба що спецій і прянощів забагато. Трохи дивно, що всілякі транснаціональні франшизи західного фаст-фуду на кшталт «Макдональдсу» чи «Бургер Кінг» тут геть не приживаються. Та якщо ті ж таки гамбургери або картоплю фрі готують у типово арабському кіоску, доведеться постояти в черзі – такий собі національний знак якості. Практично всі вуличні десерти французькі – вафлі та млинці з бананами, а от морозиво – своє і неймовірно смачне, особливо в курортних містах.

Загалом, алжирці вельми люблять попоїсти. Їхнім жінкам непристойно бути худими, тому з давніх-давен і донині зберігся обряд, який перекладається як «відгодівля нареченої», коли дівчаток підліткового віку готують до весілля і буквально загодовують кульками з борошна, замоченими в молоці та маслі, та іншими калорійними стравами. Якщо мамі не вистачає духу змушувати власну доньку поглинати їжу у неймовірних кількостях, то вона віддає свою дитину в чужу родину, а натомість бере їхню дівчинку на таке «виховання».

Все-таки Схід – річ тонка, як не крути, але і неймовірно смачна!

Вам це буде цікаво:
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього. А ми сьогодні поговоримо про цікавих і незвичайних шеф-кухарів світу – та ще й без прив’язки до епохи. Шанувальникам історії присвячується.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Алжир – яскравий птах Магрибу
Оригінальний пам’ятник королеві Африки і французький шарм, підвісні пішохідні мости над безоднею і пустеля Сахара, джерела з киплячою мінеральною водою і руїни часів Візантії – все це може бути зібране разом тільки в одній країні світу, і ця країна – Алжир. Арабське прислів’я твердить: Магриб – це птах, тіло котрого Алжир, праве крило – Туніс, а ліве – Марокко.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в Outlook.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
За підтримки посольства Франції Україна приєдналася до всесвітньої кулінарної акції
Сьогодні, 19 березня, у Києві та Львові пройде вечір французької кухні в рамках проекту Смак Франції, організований з ініціативи відомого французького кухаря Алена Дюкаса та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань
Ченці непогано розуміються на алкогольних напоях - і це не жарт. Француз-бенедиктець П'єр Періньон з абатства Отвільер 4 серпня 1668-го року здогадався поєднати виноградний сік з вуглекислим газом. Так на світ з'явився напій, добре знайомий нам як «шампанське».
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Передбачення від випічки
Варто було борошняним конвертикам з паперовою начинкою здобути світову популярність, як одразу ж виникла дискусія про те, кому належить ідея випікання пророчого печива. З одного боку, на авторське право претендують азіатські Китай і Японія, з іншого – багатонаціональна Америка. Пропонуємо ознайомитися з усіма трьома версіями і обрати переможця «суперечки», принаймні для себе.
Добавки не попросиш: 10 найогидніших страв
Якщо ви зараз на дієті, а підступний внутрішній голос по-зрадницьки шепоче: «Ну ж бо, піди подивися, що там є в холодильнику», – ця стаття апетит відіб’є начисто. Та увага! Людям зі слабкими нервами і шлунками читати матеріал і тим паче переглядати ілюстрації не радимо. OUTLOOK підготував топ найогиднішої їжі, порівняно з якою свинячий мозок або смажені коники здаються дуже навіть delicious...
Закрити
Outlook facebook page