RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина

Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина

«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.

З «винної» історії відомо, що більшість її алкогольних представників, до того як вийти у світ, тривалий час були відомі лише у себе на батьківщині. І вже в солідному віці, з повністю сформованим смаком, букетом ароматів та іншими особливостями, що їх оцінюють дегустатори, потрапляли за кордон, як, наприклад, ті ж мадера і херес. Але є серед напоїв один, який залишив рідну домівку в зовсім юному віці, більш того, чиї характерні особливості, за легендою, формувалися по дорозі в Англію на початку XVIII століття.

Послужив приводом переїзду портвейну з Португалії до Великої Британії конфлікт останньої з головною тодішньою постачальницею вин Францією. Заборона на їхнє ввезення відкрила нові можливості для португальських купців, які вирішили збільшити експорт алкоголю на туманний Альбіон. Тривалі морські перевезення, особливо у спеку, могли неабияк зіпсувати якість напою, тому було вирішено додати трохи бренді в одну з бочок насиченого червоного вина з долини Дору. Англійцям міцніший варіант червоного сухого дуже сподобався, і незабаром додаткові партії вже тримали курс до країни, яка і нині залишається головним споживачем кріпленого.

Розбавляли напій бренді аж до початку XIX століття, потім його замінили на коньячний спирт (до коньяку жодного відношення, крім назви, він не має, а є чистою виноградною горілкою), що більше підходить і за складом і за ціною. Друге обов'язкове правило виробництва полягало в тому, щоб додавати спирт саме в період бродіння, а не після. Далі діжки відправляли на зберігання в місто Порту, яке й дало назву вину. І вже звідти морем вирушали в подорож. Так було сформовано традиції знаменитого вина, і таким воно дійшло до наших часів. Ну практично таким, якщо портвейн приготовано за технологією, а не знайомий громадянам колишнього СРСР «33»або «777» , який нагадував три сокирки.

Але, враховуючи останнє (все ж частина історії), звернімо увагу і на цей, скажімо так, окремий вид портвейну. До XIX століття кріплені вина на теренах Російської імперії були практично невідомі. Лише зрідка багаті жителі, маючи можливість подорожувати, привозили заморські напої. Мабуть, один з таких скуштували і працівники винограднику при Нікітському ботанічному саду. Бо 1879 року було випущено «Нікітське кріплене», яке дуже нагадувало справжній португальський портвейн.


Нове вино так припало до смаку росіянам, що незабаром його урізноманітнили додатковими сортами і стали виготовляти й інші виробники. Відомо, що імператор Микола II часто замовляв у палац червоний марочний портвейн «Лівадія» із сорту винограду Каберне-Совіньйон. Через декілька десятиліть назви для кріплених вин, певно, вигадувати втомилися і почали до слова «портвейн» просто прикріплювати номерок. Ця традиція збереглася і в Радянському Союзі. Тільки ось важливіша традиція щодо технології виробництва практично пішла у небуття, і замість коньячного спирту до бродильної суміші стали додавати дешевший зерновий без будь-якої витримки. Те, що від портвейну мало тільки назву, ішло у продаж. Мабуть, тому «воно» незабаром і набуло зовсім немилозвучних назв на кшталт «портяша» або «шмурдяк».

Цей виток історії і призвів до того, що сприйняття портвейну англійцями і жителями колишнього СРСР кардинально різниться. Перші, відкоркувавши пляшку, насолодяться чудовим ароматом, наллють в келих прекрасної суміші і, як годиться, з десертом біля каміна потягуватимуть густий насичений еліксир. Традиція ж пиття знайомих нам «трьох сокирок» зовсім інша: гранована склянка і мінімум закуски.

Вам це буде цікаво:
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього. А ми сьогодні поговоримо про цікавих і незвичайних шеф-кухарів світу – та ще й без прив’язки до епохи. Шанувальникам історії присвячується.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в Outlook.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK запускає нову рубрику про національні кухні світу. Ці тексти будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
За підтримки посольства Франції Україна приєдналася до всесвітньої кулінарної акції
Сьогодні, 19 березня, у Києві та Львові пройде вечір французької кухні в рамках проекту Смак Франції, організований з ініціативи відомого французького кухаря Алена Дюкаса та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань
Ченці непогано розуміються на алкогольних напоях - і це не жарт. Француз-бенедиктець П'єр Періньон з абатства Отвільер 4 серпня 1668-го року здогадався поєднати виноградний сік з вуглекислим газом. Так на світ з'явився напій, добре знайомий нам як «шампанське».
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Передбачення від випічки
Варто було борошняним конвертикам з паперовою начинкою здобути світову популярність, як одразу ж виникла дискусія про те, кому належить ідея випікання пророчого печива. З одного боку, на авторське право претендують азіатські Китай і Японія, з іншого – багатонаціональна Америка. Пропонуємо ознайомитися з усіма трьома версіями і обрати переможця «суперечки», принаймні для себе.
Добавки не попросиш: 10 найогидніших страв
Якщо ви зараз на дієті, а підступний внутрішній голос по-зрадницьки шепоче: «Ну ж бо, піди подивися, що там є в холодильнику», – ця стаття апетит відіб’є начисто. Та увага! Людям зі слабкими нервами і шлунками читати матеріал і тим паче переглядати ілюстрації не радимо. OUTLOOK підготував топ найогиднішої їжі, порівняно з якою свинячий мозок або смажені коники здаються дуже навіть delicious...
Закрити
Outlook facebook page