RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу.

На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу.

Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі. І тільки спробуйте замість цього зазирнути до відомого фаст-фуду по черговий розігрітий напівфабрикат!

Аккра, Гана

У столиці цієї африканської країни працює один з головних ринків континенту – «Макола». Від апетитних запахів їжі, нескінченних вигуків продавців і яскравих барв навколо у мандрівників голова іде обертом. Але відвідати це місце конче потрібно, адже саме там можна скуштувати божественну страву під назвою «келевеле» – щедро приправлені прянощами банани-фрі. Скручені та нарізані плоди смажать в олії або в печі на вугіллі. Смак хрустких ласощів і солодкий і гострий водночас. У місцевих «келевеле» зазвичай вечірній десерт. На ринку його практично скрізь подають на газеті.

Сан-Міґель-де-Альєнде, Мексика

Відомі своїм вибуховим темпераментом мексиканці і їжу люблять відповідну – гостру, як не сказати «гарячу» на смак. Такою, звісно, є «тако» – кукурудзяні коржі зі свининою. Готують їх мало не на кожнім кроці, та найкращим місцем для дегустації вважається містечко Сан-Міґель-де-Альєнде, що в чотирьох годинах їзди від Мехіко. Кажуть, заможні жителі столиці навіть готові витратити чимало часу і коштів, аби у вихідний приїхати на обід саме туди. Адже тамтешні вуличні кухарі готують справжні кулінарні шедеври, змішуючи м'ясо не тільки зі спеціями та овочами, але і з фруктами, зокрема, з ананасами. Тому навіть тендітні дівчата впевнено наминають по декілька штук смакоти, забуваючи про статуру.

Нью-Йорк, США

Напевно, американський хот-дог – найпопулярніша вулична страва в усьому світі. І практично в кожній країні його по-своєму адаптують. Ми не будемо зупинятися на різних модифікаціях, зокрема, з додаванням крабових паличок або солоних огірків, а розповімо про класичний нью-йоркський «френк» – обсмажену сосиску в булці, политу кетчупом і гірчицею. Довгі й тонкі ковбаски потрапили до США наприкінці 19 століття з Німеччини, а саме із Франкфурта. А оскільки назву міста американцям було важко вимовити, цей різновид сосисок дістав таке прізвисько. Як головний товар вагончиків «food truck», що переміщалися містом, хот-дог став невід'ємною частиною американської культури. У Нью-Йорку кожен має свої улюблені місця поїдання «френків». Цікаво те, що поглинають їх лише стоячи. Кажуть, в усьому місті не знайдеш точки, де з'їсти сосиску можна сидячи. За статистикою, середній американець на рік споживає понад 60 штук, а в країні навіть функціонує окремий інститут з вивчення продукту.

Бангкок, Таїланд

Декілька років тому журналісти британського гастрономічного видання «Chowzter» визнали Бангкок найкращим містом світу за якістю вуличної їжі. А вона, до слова, практично вся там вулична. Тайці не люблять готувати вдома і майже не роблять цього – благо, ціни в закладах громадського харчування приблизно такі ж, як і собівартість продуктів, з якими ще треба возитися. Тому ятка-кафе-кіоск – традиційний маршрут для споживання їжі. Крім власної думки, кореспонденти уважно вивчили відгуки туристів і блогерів з усієї планети. Чим же така смачна тайська столиця? Усіх місцевих street-делікатесів не злічити, проте абсолютний фаворит – локшина. Приїжджі, та й самі городяни просто не можуть встояти при всьому її розмаїтті: напевно, кожна людина знайде свою – комусь припаде до смаку із м'ясом, комусь з морепродуктами, ну а вегетаріанці збожеволіють від овочевих варіантів. Скуштувавши локшину тут, уже навряд чи насолодишся тим пластмасовим виробом, який продають у картонних коробочках в інших країнах.

Трухільо, Перу

Місто, яке розкинулось на узбережжі Тихого океану, славиться стравою під назвою «севіче». Це дрібно нарізана сира риба, маринована в лаймі протягом 15 хвилин – справжній «швидкий формат». Потім до неї нарізають овочі та подають разом із підсмаженою кукурудзою і рисом. Цей делікатес такий популярний у країні, та й у сусідніх державах його успішно освоїли, що 2013 року в столиці Перу Лімі навіть відкрили пам'ятник на честь «севіче». Мандрівникам теж неабияк смакує, а ще швидко й недорого. Місцеві гурмани-чоловіки до страви обов'язково замовляють напій «Молоко тигра» – маринад, настояний рибою і спеціями, який вважається вельми корисним для чоловічої сили.

Берлін, Німеччина

Берлін – головне місто з вуличною їжею у Європі, адже тут вона з усього світу: і азійська, і близькосхідна (шаурма, або денер, приміром, у молодого покоління вже асоціюється безпосередньо з національною стравою), й африканська. Німці їдять на свіжому повітрі багато й апетитно, та все ж їхнє головне надбання при всьому різноманітті – «каррівурст», або свинячі підсмажені сосиски з кетчупом на картонному підносі, які подають до пива. Порція коштує 3-5 євро, але мало хто обмежується однією. Нехай ця їжа і виглядає просто й буденно, однак той, кому пощастило скуштувати приправлених каррі ковбасок саме в Німеччині, навряд чи колись забуде їхній смак.

Марракеш, Марокко

Головна точка продажу вуличної їжі в марокканській столиці – площа Jemaa el-Fnaа. Серед традиційних замовлень – повноцінні національні обіди, що складаються з баранячої голови, кускусу і супу з равликами. На додачу можна заправитися смаженими баклажанами. Ну а спрагу втамувати після специфічних страв допоможе місцевий м'ятний чай із дрібкою цукру. Приготування кожної склянки навіть на вулиці – важливий ритуал, адже до напою ставляться з величезною повагою. Щоб переконатися в цьому, досить поглянути на зосереджені обличчя місцевих бариста, коли вони його заварюють. 

Вам це буде цікаво:
Незвичайні шкільні уроки різних країн світу
На честь сьогоднішнього свята - Дня знань ми вирішили розповісти Вам, які незвичайні предмети належить освоїти учням у різних країнах світу! Гризти граніт науки, осягаючи основи алгебри і геометрії, або запам’ятовувати роки правління монархів, гортаючи підручники з історії, – буденна справа для школярів. А ось готуватися до контрольної з кібербезпеки або хвалитися оцінками «відмінно» з бджільництва – уже як мінімум дивно. Про ці та інші незвичайні предмети в зарубіжних школах піде мова далі.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким примудряються наїстись місцеві жителі. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди на ранок, а де й запастися кількома літрами води!
А зараз вилетить пташка. Історії створення відомих фото
Неможливо уявити, яку кількість знімків зробило людство за більш як півторастолітню історію фотографії. Та серед них є і знакові, відомі всім не так своєю художньою цінністю, як значимістю зображеного моменту або переданого настрою. Саме про такі легендарні кадри далі в Outlook.
ВІДЕО: Антикварно-індустріальний Київ
Викидаючи речі у сміттєвий бак або відправляючи їх на звалище, ми не здогадуємося, що для них це не завжди смерть, часом навіть навпаки – початок нового життя...
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Без американських гірок теж буває весело
Ми вже розповідали про неймовірні парки розваг із карколомними атракціонами. Тепер настала черга поговорити про найоригінальніші місця, де можна отримати незабутні враження. Outlook попереджає: адреналін піднімається не тільки від шалених гірок і центрифуг.
Обігнути край світу. Мис Горн
Для моряків обігнути мис Горн, який розкинувся на самісінькому півдні Аргентини, – успіх, рівний підкоренню Евересту для альпіністів. Кинути виклик велетенським хвилям, ураганному вітру та прошмигнути під вітрилами навколо «старого людожера» вперше вдалося 29 січня 1616 року.
На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію
Максимум, що знає пересічна людина про Нову Зеландію, це те, що вона міститься десь «поруч» з Австралією і Пітер Джексон знімав там свої екранізації Толкієна. Outlook заповнює географічні та культурні прогалини і з радістю ділиться незвичайними фактами про цю дивовижну країну.
Албанія. Жінка, яка чоловік
Левел ап в емансипації. Вони не просто замінили чоловіків, вони ними стали. У консервативній, здавалося б, Албанії досі жива традиція, за якою слабка стать може з легкістю перетворитися на сильну. Без пластичної хірургії. Ідуть на це переважно молоді дівчата.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в Outlook.
А зараз вилетить пташка. Історії створення відомих фото. Частина 2
Ми продовжуємо розповідати про найвідоміші фотографії. На черзі – друга добірка знімків, які нині, напевно, зібрали б не одну сотню лайків в Інстаграмі, а якби історії їхнього створення були широковідомі, то й тисячі.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
У мандри по-своєму. Транспорт для подорожей
OUTLOOK не може уявити життя без подорожей. Але квитки, розклади, черги, повільність – усе це може неабияк зіпсувати мандрівку. Тому як добре мати біля дому чи в гаражі транспорт, який дозволить побачити і пережити щось нове, забувши про проблеми.
На роботі виспишся! Особливості корпоративних правил в різних країнах світу
Обурення через заборону з’являтися на робочому місці в джинсах – останнє, що хвилює співробітників однієї з фірм США, які мусять кожні три години здійснювати оперні розспівування... А змінне взуття у вигляді голландських дерев’яних черевичків як тайванські трудяги надіти не бажаєте? Outlook зробив для вас добірку дивних корпоративних норм.
Леніну й не снилося... Вражаючі мавзолеї
Великі й не дуже світу цього змушують голосно говорити про себе не тільки за життя, але й після смерті. А як, власне, можна промовчати, дивлячись на помпезну усипальню того чи іншого діяча, навіть не беручи до уваги єгипетські піраміди. Outlook переконався в тому, що мавзолей Володимира Ілліча на Красній площі – досить скромний притулок на відміну від...
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
Дауншифтери. Покинути все
Що об'єднує українського філософа Григорія Сковороду, російського мультимільйонера Германа Стерлігова та британську журналістку Джуді Джонс? Усі вони в певний момент свого життя вирішили, що кар'єра – це далеко не головне, і проміняли блага цивілізації на близькість до природи, ставши дауншифтерами.
Посидимо? Частина друга
Не так давно ми вже писали про незвичайні лавочки, які можна побачити на вулицях різних міст. В один матеріал не вдалося «вмістити» всі об’єкти, які нам сподобалися, тому сьогодні – друга частина огляду. Почнемо із французького дизайнера Пабло Рейносо. Уже кілька років він подорожує країнами і залишає за собою «сліди». Ми вибрали дві найцікавіші його роботи.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько. Проте вже давно працюють спеціальні об’єкти, які нібито «зменшують» Всесвіт, роблячи його доступним. Ми говоримо про планетарії та обсерваторії.
Закрити
Outlook facebook page