RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?

Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?

Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.

Про те, що Канада рясніє кленами, котрі виділяють сік, який за рівнем солодкості не поступається меду та цукру, вперше було згадано ще в середині XIX століття. Втім, більш ранні відомості свідчать, що подібним чином солодкі сорти дерева, які ростуть на південному заході країни і в деяких штатах США, використовували індіанці ще до візиту Колумба на ці землі.

Щоб добути кленовий сироп, доведеться опанувати цілу науку. Процес чимось нагадує отримання березового соку, але з дещо підвищеним рівнем складності. Виціджена з надрізу в дереві рідина в певний час року (кінець лютого-квітень) – тільки невеликий відсоток справи. Найцікавіше починається, коли інгредієнт добутий. Продукт, що швидко псується, тут же відправляють у спеціальні ємності для випарювання, доки його кількість не зменшиться в десятки разів (з 40 л соку виходить всього 1 л готового сиропу), а рівень вмісту цукру не перевалить за 60%. Якщо продовжити відстоювання тягучого розчину, «запуститься» процес кристалізації, внаслідок якого утворяться вже льодяники.

Значні витрати матеріалів плюс експортно-імпортні затрати істотно збільшують вартість цієї «натуральної глазурі» в супермаркетах. Тому, якщо на ціннику красуватиметься підозріло низька цифра, цілком можливо, що вам трапилася підробка, яка містить штучні барвники й ароматизатори. У справжньому кленовому сиропі такі добавки просто неприпустимі. Країна дбає про якість продукту, виготовленого з дерева, лист якого є невід’ємною частиною канадського прапора. Діє навіть спеціальна державна комісія, що стежить за дотриманням стандартів виробництва національних ласощів.

Тепер перейдемо до головного питання: що робити, коли баночка з солоденьким попалася вам на очі в магазині, а потім перекочувала у ваш домашній холодильник? Ось кілька варіантів «інструкції із застосування» кленового сиропу:

— повторювати за американцями, поливаючи ним оладки, млинці, кекси, тости, печиво, морозиво... Та втім, все, що «потребує» соусу-топінгу. Смак сиропу нагадує карамель, приправлену легкими «нотками» дерева. Здавалося б, на любителя, однак більшості подобається;

— замінювати звичайний цукор і мед – другий варіант використання кленової патоки. Нею можна доповнити чай (дві маленькі ложки на одну чашку) або молоко (у тих же пропорціях). А для дегустаторів напоїв, що продаються тільки при пред’явленні паспорта, бурштинова суміш стане хорошим поповненням бару та урізноманітнить смак схожих за кольором бренді, рому або коньяку;

— поєднання протилежних складових – не новинка в кулінарній історії. Ось і винуватця цієї статті можна використовувати, наприклад, при запіканні курки чи свинини. У результаті виходить страва на вигляд ніби з медовою скоринкою, та варто спробувати – і оригінальний післясмак змусить ваших гостей розкрити секрет рецепта;

— у тих, хто віддає перевагу рослинним продуктам, головна гордість канадських виробників марно стояти в холодильнику теж не буде. Трохи часу та зусиль – і незвичайні десертні фрукти прикрасять ваше меню. Для цього купіть десяток яблук або груш, виріжте з них внутрішню частину, додайте всередину 100-150 грамів родзинок, жменю волоських горіхів, залийте все «кров’ю дерева» і поставте в духовку на півгодини;

— і як не закінчити цей список стравою родом із Канади – глазурованою морквою з кленовим сиропом. Для цього потрібно відварити овоч до готовності, нарізати брусочками, додати вершкове масло, трохи імбиру, залити нашим головним інгредієнтом і протушкувати 10-15 хвилин.

Ну а для найбільш відчайдушних фанатів кленового сиропу, бажаючих знайти своїх однодумців-гурманів, подібний шанс випадає кожної весни. На початку березня в провінції Квебек проходить тематичний фестиваль – Сabana a sucre. Гостям демонструють технологію збору соку, його обробку і приготування з нього різноманітних наїдків. Звідси, крім власне сиропу, можна буде прихопити з собою рідко експортовані за кордон кленові льодяники, масло і цукор.

Вам це буде цікаво:
Посол Канади та Міністр інфраструктури України підписали спільний план дій щодо проходження аудиту Міжнародної морської організації
Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та Міністр інфраструктури України Володимир Омелян підписали спільний план дій, щодо проходження Україною аудиту Міжнародної морської організації. Підписання документу відбулося 12 липня в приміщенні Посольства Канади в Україні.
Канаді -150! Посол Роман Ващук приймає привітання....
У Києві на території заповідника "Софія Київська" відбувся урочистий прийом, присвячений 150-річчю Канади, організований Посольством Канади в Україні та особисто Надзвичайним і Повноважним Послом Романом Ващуком.
Посол Роман Ващук відкрив в Києві святкові заходи до 150-річчя Канади
Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук разом із Мером Києва Віталієм Кличко відкрили святкові заходи на Хрещатику до 150-річчя Канади.
Змагання з хокею та вулиця франкофонії. Посол розповів журналістам про місяць Канади в Україні
З нагоди 150-річчя Канади Посольство Канади в Україні та Українська збірна Ігор Нескорених провели прес-сніданок для ЗМІ з Надзвичайним та Повноважним Послом Романом Ващуком...
Посольство Канади в Україні взяло участь у фестивалі «Дні Франкофонії в Україні»
Посол Канади в Україні Роман Ващук взяв участь в заході покликаному популяризувати франкомовну культуру і французьку мову спілкування, демократичні цінності, права людини і підтримку культурного розмаїття.
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії проведуть «Дні Франкофонії в Україні»
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії, Міністерство закордонних справ України, Французький інститут в Україні та мережа «Альянс франсез в Україні» проводять з 10 по 30 березня «Дні Франкофонії в Україні» - фестиваль, спрямований на популяризацію франкомовної культури та французької мови як мови спілкування, демократичних цінностей, дотримання прав людини та підтримки культурної різноманітності.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, особливо восени, під час перших холодів, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу.
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі. І тільки спробуйте замість цього зазирнути до відомого фаст-фуду по черговий розігрітий напівфабрикат!
Канада: особливий колорит молодого урбана
Кажуть, головна пам’ятка Канади – її природа. Але природа – це зовсім не досягнення країни, а ось те, що її жителі побудували, звели і спорудили – відображення національного менталітету. Тому хочеться поговорити про найкращі урбаністичні місця Канади.
Снігова королева б позаздрила...
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в Outlook.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK запускає нову рубрику про національні кухні світу. Ці тексти будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Сьогодні, 15 грудня, відзначається Міжнародний день чаю! Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Посли Аргентини та Канади в Україні взяли участь у Вечорі українського танго
У молодіжній вітальні Київського міського будинку вчителя відбувся Вечір українського танго. Учасники змогли зануритися в атмосферу українського ретро і почути танцювальні хіти та ліричні пісні, а також освоїти деякі елементи танго. Захід було приурочено до 100-річчя Богдана Весоловського...
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
За підтримки посольства Франції Україна приєдналася до всесвітньої кулінарної акції
Сьогодні, 19 березня, у Києві та Львові пройде вечір французької кухні в рамках проекту Смак Франції, організований з ініціативи відомого французького кухаря Алена Дюкаса та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Закрити
Outlook facebook page