RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?

Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?

Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.

Про те, що Канада рясніє кленами, котрі виділяють сік, який за рівнем солодкості не поступається меду та цукру, вперше було згадано ще в середині XIX століття. Втім, більш ранні відомості свідчать, що подібним чином солодкі сорти дерева, які ростуть на південному заході країни і в деяких штатах США, використовували індіанці ще до візиту Колумба на ці землі.

Матеріали за темою: Канада: особливий колорит молодого урбана

Щоб добути кленовий сироп, доведеться опанувати цілу науку. Процес чимось нагадує отримання березового соку, але з дещо підвищеним рівнем складності. Виціджена з надрізу в дереві рідина в певний час року (кінець лютого-квітень) – тільки невеликий відсоток справи. Найцікавіше починається, коли інгредієнт добутий. Продукт, що швидко псується, тут же відправляють у спеціальні ємності для випарювання, доки його кількість не зменшиться в десятки разів (з 40 л соку виходить всього 1 л готового сиропу), а рівень вмісту цукру не перевалить за 60%. Якщо продовжити відстоювання тягучого розчину, «запуститься» процес кристалізації, внаслідок якого утворяться вже льодяники.

Фото: blog.michiganаdvantage.org

Значні витрати матеріалів плюс експортно-імпортні затрати істотно збільшують вартість цієї «натуральної глазурі» в супермаркетах. Тому, якщо на ціннику красуватиметься підозріло низька цифра, цілком можливо, що вам трапилася підробка, яка містить штучні барвники й ароматизатори. У справжньому кленовому сиропі такі добавки просто неприпустимі. Країна дбає про якість продукту, виготовленого з дерева, лист якого є невід’ємною частиною канадського прапора. Діє навіть спеціальна державна комісія, що стежить за дотриманням стандартів виробництва національних ласощів.

Матеріали за темою: Історія бренду: Coca-Cola

Тепер перейдемо до головного питання: що робити, коли баночка з солоденьким попалася вам на очі в магазині, а потім перекочувала у ваш домашній холодильник? Ось кілька варіантів «інструкції із застосування» кленового сиропу:

— повторювати за американцями, поливаючи ним оладки, млинці, кекси, тости, печиво, морозиво... Та втім, все, що «потребує» соусу-топінгу. Смак сиропу нагадує карамель, приправлену легкими «нотками» дерева. Здавалося б, на любителя, однак більшості подобається;

Фото: canаdianislander.com

— замінювати звичайний цукор і мед – другий варіант використання кленової патоки. Нею можна доповнити чай (дві маленькі ложки на одну чашку) або молоко (у тих же пропорціях). А для дегустаторів напоїв, що продаються тільки при пред’явленні паспорта, бурштинова суміш стане хорошим поповненням бару та урізноманітнить смак схожих за кольором бренді, рому або коньяку;

— поєднання протилежних складових – не новинка в кулінарній історії. Ось і винуватця цієї статті можна використовувати, наприклад, при запіканні курки чи свинини. У результаті виходить страва на вигляд ніби з медовою скоринкою, та варто спробувати – і оригінальний післясмак змусить ваших гостей розкрити секрет рецепта;

— у тих, хто віддає перевагу рослинним продуктам, головна гордість канадських виробників марно стояти в холодильнику теж не буде. Трохи часу та зусиль – і незвичайні десертні фрукти прикрасять ваше меню. Для цього купіть десяток яблук або груш, виріжте з них внутрішню частину, додайте всередину 100-150 грамів родзинок, жменю волоських горіхів, залийте все «кров’ю дерева» і поставте в духовку на півгодини;

— і як не закінчити цей список стравою родом із Канади – глазурованою морквою з кленовим сиропом. Для цього потрібно відварити овоч до готовності, нарізати брусочками, додати вершкове масло, трохи імбиру, залити нашим головним інгредієнтом і протушкувати 10-15 хвилин.

Фото: mediа.npr.org

Ну а для найбільш відчайдушних фанатів кленового сиропу, бажаючих знайти своїх однодумців-гурманів, подібний шанс випадає кожної весни. На початку березня в провінції Квебек проходить тематичний фестиваль – Сabana a sucre. Гостям демонструють технологію збору соку, його обробку і приготування з нього різноманітних наїдків. Звідси, крім власне сиропу, можна буде прихопити з собою рідко експортовані за кордон кленові льодяники, масло і цукор.

Головне фото: http://kaktutest.by

Вам це буде цікаво:
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Знай наших: Христя Фріланд
У сьогоднішньому продовженні нашої рубрики про знаменитих українців, що змінюють світ тут і зараз, ми розкажемо про неймовірно енергійну Христю Фріланд – журналіста, письменника, а тепер вже й успішного політика. Етнічна українка, що відмінно володіє «рідною мовою», – чудовий приклад того, що людина, якщо вона сама того хоче, може розвиватися у багатьох сферах.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
"Україноканадці". Посол Роман Ващук відкрив виставку в Києві
12 лютого в Музеї української діаспори за підтримки Посольства Канади в Україні відкрилась виставка, присвячена українській діаспорі у Канаді. Метою проекту є відображення для загалу життя українських канадців, їх невпинну роботу у новій країні та вклад, який вони вносять щодня.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Оттава is the capital of...
Канада - не тільки дуже красива і мальовнича країна, а й ще і одна з найбільш розвинених в економічному плані держав планети. Оскільки багато тамтешніх міста на слуху, іноземці часто плутаються: яке ж місто все-таки столиця? Торонто? Ванкувер? Або, може, Монреаль? OUTLOOK знає не тільки відповідь на це питання, але і набагато більше, тому розповідає про те, чим живе Оттава, столиця Канади.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Історія однієї вулиці: Янг-Стріт
Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі, він виявить: довжина зачарованої вулиці під назвою Янг – 1896 кілометрів. А якщо ви виявите ще трохи допитливості і вирішите почитати історію найдовшої вулиці на світі, вас чекає захоплююча подорож у світ індіанців, європейських завойовників і зіткнення культур. Отже, починаємо…
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Посол Канади та Міністр інфраструктури України підписали спільний план дій щодо проходження аудиту Міжнародної морської організації
Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та Міністр інфраструктури України Володимир Омелян підписали спільний план дій, щодо проходження Україною аудиту Міжнародної морської організації. Підписання документу відбулося 12 липня в приміщенні Посольства Канади в Україні.
Канаді -150! Посол Роман Ващук приймає привітання....
У Києві на території заповідника "Софія Київська" відбувся урочистий прийом, присвячений 150-річчю Канади, організований Посольством Канади в Україні та особисто Надзвичайним і Повноважним Послом Романом Ващуком.
Посол Роман Ващук відкрив в Києві святкові заходи до 150-річчя Канади
Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук разом із Мером Києва Віталієм Кличко відкрили святкові заходи на Хрещатику до 150-річчя Канади.
Змагання з хокею та вулиця франкофонії. Посол розповів журналістам про місяць Канади в Україні
З нагоди 150-річчя Канади Посольство Канади в Україні та Українська збірна Ігор Нескорених провели прес-сніданок для ЗМІ з Надзвичайним та Повноважним Послом Романом Ващуком...
Посольство Канади в Україні взяло участь у фестивалі «Дні Франкофонії в Україні»
Посол Канади в Україні Роман Ващук взяв участь в заході покликаному популяризувати франкомовну культуру і французьку мову спілкування, демократичні цінності, права людини і підтримку культурного розмаїття.
Закрити
Outlook facebook page