RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Азербайджан

Що вони їдять: Азербайджан

У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в Outlook.

Гастрокритики з усієї планети хоч і готові сперечатися про смакові якості певної кухні, особливо, добре її дегустуючи, завжди сходяться в одному: коли йдеться про їжу Азербайджану: ці страви одні з найсмачніших і найдавніших на Землі. Завдяки географічним особливостям азербайджанська культура поєднує традиції кавказьких країн і держав Сходу, зокрема, Ірану. Усе це позначилося як на способі життя місцевих жителів, так і на їхній культурі харчування.

Витративши на це певний час, можна підрахувати, що азербайджанська кухня налічує щонайменше дві тисячі самодостатніх страв. З таким показником мало де можуть позмагатися, адже кожна з них заслуговує на увагу. Тому до їжі в Азербайджані ставляться з неприхованою повагою і навіть кажуть не «прийшли поїсти», а «їжа прийшла». Тамтешнє застілля – це, мабуть, одна з найкращих подій, що може статися в житті іноземця. Тривати воно може понадь добу. І мова навіть не про свято, а лише про «сіли перекусити». У них так прийнято – сидіти, їсти, пити чай, спілкуватися. Годину, дві, три, цілу ніч, наступний ранок і так далі…

Весь цей час вас частуватимуть різноманітними за своїми смаковими якостями стравами. Головні з них – плов, баранина, кутаби (місцеві пиріжки з м’ясом) і супи. Особливість азербайджанської кухні – поєднання м’яса не з овочами, а з фруктами. Саме це відрізняє їхній шашлик від грузинського чи вірменського. А східний вплив додав ще один важливий аспект – використання пряностей і спецій, якими щедро посипають їжу. Найбільш популярні – фенхель, базилік, шафран і коріандр. Хоча, звісно, і про свіжі овочі, вирощені за сприятливих екологічних умов, тут теж на забувають.

Що стосується з порядку подачі страв, то зазвичай усе починається з невинного запитання: «Чи не хочете чаю?» До нього відразу виносять закуски – сири, маринади, соління. Далі йдуть соковитий шашлик із баранини або запашний плов з овочами , або найніжніша долма, хоча у 90% випадків подадуть усе разом. Уже після основних страв виносять суп – або у горщику легендарний піті, який готують із нуту, яловичини, аличі, картоплі і перцю, або довгу, кисломолочний суп із фрикадельками і зеленню. Загалом у кулінарній традиції Азербайджану понад 30 перших страв, і кожна з них заслуговує на увагу. А звичці їсти їх після основної трапези уже багато тисячоліть – вважають, що так краще засвоюється.

Після супу знову виносять чайник і спеціальні грушовидні стакани армуди, і, коли здається, що в тебе вже нічого не влізе, починається час десертів, від яких теж не виходить відмовитися. Щербети, випічка, бакинське кураб’є, шекінська пахлава, сушені фрукти, горіхи, сиропи, варення – від усього цього вже буквально виносить, та зупинитися не виходить. І все це знову ж таки під душевні розмови на тлі дивовижної природи. А далі….далі все починається знову – знову закуски, знову головна страва – цього разу вже запечений баранчик із баклажанами і помідорами або ж смажена осетрина, знову тарілочка довги «для засвоєння», і ти або лопаєшся, як повітряна кулька, або продовжуєш їсти.

Зараз кількість туристів, що прибувають до Азербайджану, зростає з кожним роком. Ця країна цікава своєю дивовижною екосистемою, подібною до якої нема ніде у світі, і стародавніми містами. А от місцева кулінарія – це не менш важлива спонука вирушити в цю країну, оскільки багато говорити і писати про таку кухню – справа невдячна, її слід пробувати. Так що коли вам потрапить до рук якийсь буклет чи пропозиція гастро-туру в Азербайджан, повірте, у буклеті знають, про що кажуть, і їхати потрібно без сумнівів. Хоча б для того, щоб вам лише «запропонували чаю».  

Фото: lovestorie.ru, orange-traveler.com, i.ytimg.com, labulka.com.

Вам це буде цікаво:
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього. А ми сьогодні поговоримо про цікавих і незвичайних шеф-кухарів світу – та ще й без прив’язки до епохи. Шанувальникам історії присвячується.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019
19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Азербайджан зсередини: «хна-яхти»
А ми продовжуємо публікувати авторську рубрику Сабіни Сафаровою про традиції в Азербайджані. Ми вже дізналися і про сватання, і про заручини, і зараз OUTLOOK пропонує зануриться в традиції ритуалів і церемоній «хна-яхти», яка безпосередньо передує весіллю.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Азербайджан зсередини: заручини
Ми продовжуємо публікувати розповіді українки з азербайджанською кров'ю Сабіни Сафарової про дивовижну культуру Азербайджану. Дівчина продовжує вести свій авторський блог і сьогодні пропонує дізнатися тонкощі такої цікавої традиції як - заручини.
Азербайджан зсередини: велике і мале сватання
Українка з азербайджанськими корінням Сабіна Сафарова з трепетом ставиться до своєї малої Батьківщини, є членом Союзу азербайджанської молоді в Україні та популяризує культуру цієї країни. Сьогодні розповіддю дівчини про одну з найцікавіших традицій Азербайджану - сватання, ми запускає нову рубрику, в якій українці іноземного походження розповідають про свою Батьківщину.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Посол Азербайджану провів урочистий прийом на честь Дня Республіки
Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану в Україні Азер Худієв провів урочистий прийом на честь Дня республіки - національного свята, присвяченого проголошенню незалежності Республіки в 1918 році.
У Києві пройшов концерт BAKU JAZZ in KYIV
У Києві за підтримки посольства Азербайджану і Союзу азербайджанської молоді України відбувся концерт джазової музики BAKU JAZZ in KYIV. Музичний вечір, який пройшов під відкритим небом в одному з найкрасивіших куточків нашої столиці - Сквері Гейдара Алієва, став подарунком від організаторів для киян і гостей міста.
За сприяння Посольства Азербайджану в Києві відбувся вечір класичної музики ...
На честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Азербайджаном в столиці пройшов вечір класичної музики. Захід відбувся в колонному залі Національної філармонії України.
В Києві пройде концерт BAKU JAZZ in KYIV
12 травня 2017 року у київському парку Гейдара Алієва вперше відбудеться концерт BAKU JAZZ in KYIV, організаторами якого виступили Посольство Азербайджанської Республіки в Україні та Спілка азербайджанської молоді в Україні (САМУ).
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів. Про існування цього ремесла тисячі років тому свідчать експонати, що зберігаються в музеях і приватних колекціях, а також дослідження археологів та істориків.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
У столиці пройшов прийом, присвячений 25-річчю незалежності і Дню солідарності з азербайджанським народом
Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану в Україні Азер Худієв провів урочистий прийом на честь 25-річчя незалежності країни і Дня солідарності з азербайджанським народом всього світу.
У Києві пройшов концерт, присвячений пам'яті Гейдара Алієва
За підтримки посольства Азербайджану в Національній музичній академії України імені П.І. Чайковського відбувся концерт, присвячений пам'яті національного лідера азербайджанського народу Гейдара Алієва.
Закрити
Outlook facebook page