RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Албанія

Що вони їдять: Албанія

Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.

Головна особливість албанської кухні в тому, що на території відносно невеликої країни можна скуштувати ласощі різних цивілізацій. Тисячоліття життя «між» наклали свій відбиток і на кулінарні вподобання. Тому, навіть попри те, що понад половину населення країни становлять мусульмани, свинина там є на кожному кроці, адже решта албанців залюбки їдять її. Основними продуктами навіть у «морських» регіонах, де можна посмакувати найсмачнішими мідіями у Європі, все одно вважаються екологічно чисті овочі, доступні протягом року, і м'ясо.

Матеріали за темою: Гірокастра: «албанський Рим»

Тушкована яловичина «Чомлек», голубці з лимонами і помідорами «Сарма», картопля з овочами «Гювеч», страва з печінки і яєць «Фергеса-тирана» – все це треба неодмінно скуштувати, бо мало якому народові вдається так грамотно і соковито поєднувати продукти тваринного і рослинного походження. Після дегустації усього цього розмаїття тарілок можна і не мити, адже ароматні й насичені підливи гурмани буквально вимочують місцевим хлібом до останньої краплини.

Фото: mb.cisiоn.com

Що стосується перших страв, то і з ними в Албанії усе гаразд: найпоширеніші рибні (supëpeshku) та овочеві (supёmeperime). Ну і, звісно ж, окремо варто згадати літній «хіт» – холодний суп «Таратор», який готують з горіхів, кислого молока, огірків, часнику і спецій. Почувши від місцевих, що «Таратор» допомагає схуднути, туристи, збагнувши, що таки набрали під час подорожі зайвих кіло, налягають на нього в надії повернути втрачену форму. Проблема тільки в тім, що, може, від нього, і худнеш, та ось тільки обмежитися лише однією тарілкою нереально, так це смачно.

Фото: 4.bp.blоgspot.com

Рибне меню – окремий пункт у гастрономічній культурі Албанії. Крім морів, у країні є ще й три найбільших озера Балкан, тож водних багатств не бракує. І тому обов'язково треба скуштувати знаменитого коропа, виловленого зі Шкодарского озера, і корана, який мешкає в Охридському озері. Тамтешні рибалки подейкують, що останнього щотижня відправляють спец посилкою у Британію, до столу королеви Єлизавети Другої. Так само за вуха не відтягнеш від гігантських креветок, мідій і восьминогів. Це добро живе як у диких умовах, так і вирощується спеціально: на півдні країни, у Бутрінті, є найбільша плантація, звідки свіжі морепродукти розходяться по всіх елітних ресторанах Старого Світу.

Фото: shtypi.nеt

Улюбленими напоями у місцевих вважається кава макіато й еспресо. Варять їх дуже міцними і п’ють не тільки вранці, а і протягом усього дня. Якщо говорити про алкоголь, то національною оковитою вважається ракія, яку вживають «для апетиту». Не менш популярні місцевий коньяк «Скандербег», вина та анісова горілка. Що стосується слабоалкогольних напоїв, дуже смачним є албанське пиво «Тirana», «Kaon» і «Korca».

Матеріали за темою: З наплічником, пішки та навмання: поради від бувалих туристам-початківцям

На солодкі традиції албанців неабияк вплинули турки, тому на десерт найчастіше подають зацукровані фрукти, рис із медом, рахат. Традиційні для спекотної країни ласощі – морозиво, яке тут називають «акуллоре», порадує ласунів, найпопулярніша марка «Бехарі». Ще один обов'язковий десерт – «Трілече», найніжніший бісквіт, покритий карамеллю і просочений молоком.

Фото: shtypi.nеt

І пречудово, що все це в Албанії коштує недорого. Приміром, величезний обід на двох, основу якого складуть морепродукти, з глечиком вина і кількома десертами обійдеться всього у 15-20 євро. При цьому, хай який ви маєте апетит, швидше за все половину замовлення вам дбайливо загорнуть із собою. Тому в Албанії можна та й, певно, і варто трохи погладшати, щоб відчути цей південний, неквапливий і неймовірно смачний спосіб життя бодай у відпустці.

Головне фото: shtypi.nеt

Вам це буде цікаво:
Інчхон: корейське місто майбутнього
Інчхон вважають морськими і повітряними «воротами» Південної Кореї через наявність тут одного з найбільших морських портів країни і найкрупнішого в регіоні аеропорту. Місто стрімко розвивається – буквально за сто років воно пройшло шлях від скромного портового поселення до ультрасучасного промислового і туристичного центру.
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Чудний Чад. 10 фактів про країну
Африка, величезний континент, для більшості жителів Землі виглядає одним глобальним регіоном без особливих відмінностей. Звичайно, це не так! Сьогодні ми ділимося найцікавішими фактами про Республіку Чад, про існування якої навіть не всі знають, хоча там живе 11 мільйонів людей, а її територія - 20-та у світі за розмірами.
Ми там були: ГУДАУРІ
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Історія бренду: Cirque du Soleil
Феєричний шоу-проект Cirque du Soleil здійснив переворот у цирковому мистецтві, нагадавши світові, що цирк може не тільки розважати, але й творити нову реальність. Божевільні експерименти над людським тілом скасовують владу земного тяжіння, а містерія звука і світла заманює глядача у присмерковий лабіринт філософських драм, надаючи змогу пробиратися до сонця разом з героями постановок.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Албанія. Жінка, яка чоловік
Левел ап в емансипації. Вони не просто замінили чоловіків, вони ними стали. У консервативній, здавалося б, Албанії досі жива традиція, за якою слабка стать може з легкістю перетворитися на сильну. Без пластичної хірургії. Ідуть на це переважно молоді дівчата.
Закрити
Outlook facebook page