RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Албанія

Що вони їдять: Албанія

Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.

Головна особливість албанської кухні в тому, що на території відносно невеликої країни можна скуштувати ласощі різних цивілізацій. Тисячоліття життя «між» наклали свій відбиток і на кулінарні вподобання. Тому, навіть попри те, що понад половину населення країни становлять мусульмани, свинина там є на кожному кроці, адже решта албанців залюбки їдять її. Основними продуктами навіть у «морських» регіонах, де можна посмакувати найсмачнішими мідіями у Європі, все одно вважаються екологічно чисті овочі, доступні протягом року, і м'ясо.

Матеріали за темою: Гірокастра: «албанський Рим»

Тушкована яловичина «Чомлек», голубці з лимонами і помідорами «Сарма», картопля з овочами «Гювеч», страва з печінки і яєць «Фергеса-тирана» – все це треба неодмінно скуштувати, бо мало якому народові вдається так грамотно і соковито поєднувати продукти тваринного і рослинного походження. Після дегустації усього цього розмаїття тарілок можна і не мити, адже ароматні й насичені підливи гурмани буквально вимочують місцевим хлібом до останньої краплини.

Фото: mb.cisiоn.com

Що стосується перших страв, то і з ними в Албанії усе гаразд: найпоширеніші рибні (supëpeshku) та овочеві (supёmeperime). Ну і, звісно ж, окремо варто згадати літній «хіт» – холодний суп «Таратор», який готують з горіхів, кислого молока, огірків, часнику і спецій. Почувши від місцевих, що «Таратор» допомагає схуднути, туристи, збагнувши, що таки набрали під час подорожі зайвих кіло, налягають на нього в надії повернути втрачену форму. Проблема тільки в тім, що, може, від нього, і худнеш, та ось тільки обмежитися лише однією тарілкою нереально, так це смачно.

Фото: 4.bp.blоgspot.com

Рибне меню – окремий пункт у гастрономічній культурі Албанії. Крім морів, у країні є ще й три найбільших озера Балкан, тож водних багатств не бракує. І тому обов'язково треба скуштувати знаменитого коропа, виловленого зі Шкодарского озера, і корана, який мешкає в Охридському озері. Тамтешні рибалки подейкують, що останнього щотижня відправляють спец посилкою у Британію, до столу королеви Єлизавети Другої. Так само за вуха не відтягнеш від гігантських креветок, мідій і восьминогів. Це добро живе як у диких умовах, так і вирощується спеціально: на півдні країни, у Бутрінті, є найбільша плантація, звідки свіжі морепродукти розходяться по всіх елітних ресторанах Старого Світу.

Фото: shtypi.nеt

Улюбленими напоями у місцевих вважається кава макіато й еспресо. Варять їх дуже міцними і п’ють не тільки вранці, а і протягом усього дня. Якщо говорити про алкоголь, то національною оковитою вважається ракія, яку вживають «для апетиту». Не менш популярні місцевий коньяк «Скандербег», вина та анісова горілка. Що стосується слабоалкогольних напоїв, дуже смачним є албанське пиво «Тirana», «Kaon» і «Korca».

Матеріали за темою: З наплічником, пішки та навмання: поради від бувалих туристам-початківцям

На солодкі традиції албанців неабияк вплинули турки, тому на десерт найчастіше подають зацукровані фрукти, рис із медом, рахат. Традиційні для спекотної країни ласощі – морозиво, яке тут називають «акуллоре», порадує ласунів, найпопулярніша марка «Бехарі». Ще один обов'язковий десерт – «Трілече», найніжніший бісквіт, покритий карамеллю і просочений молоком.

Фото: shtypi.nеt

І пречудово, що все це в Албанії коштує недорого. Приміром, величезний обід на двох, основу якого складуть морепродукти, з глечиком вина і кількома десертами обійдеться всього у 15-20 євро. При цьому, хай який ви маєте апетит, швидше за все половину замовлення вам дбайливо загорнуть із собою. Тому в Албанії можна та й, певно, і варто трохи погладшати, щоб відчути цей південний, неквапливий і неймовірно смачний спосіб життя бодай у відпустці.

Головне фото: shtypi.nеt

Вам це буде цікаво:
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Що вони їдять. Голландія
Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Албанія. Жінка, яка чоловік
Левел ап в емансипації. Вони не просто замінили чоловіків, вони ними стали. У консервативній, здавалося б, Албанії досі жива традиція, за якою слабка стать може з легкістю перетворитися на сильну. Без пластичної хірургії. Ідуть на це переважно молоді дівчата.
Закрити
Outlook facebook page