RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Португалія

Що вони їдять: Португалія

Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.

Популярна серед іноземців думка, нібито Португалія – це продовження Іспанії, в корні хибна, особливо коли йдеться про національну кухню. Якщо в таких «зовнішніх» атрибутах, як погода, архітектура і неквапливий південний спосіб життя, ці країни справді схожі, то щодо їжі, тут кожен сам за себе, і де смачніше – відповідь індивідуальна. У минулому серйозні колоністи, португальці намагалися брати від своїх заморських територій по максимуму, і це стосувалося не тільки природних копалин чи золота, але й гастрономії. Саме подібна тенденція і перетворила місцеву кухню, загалом цілком традиційну європейську, в дещо екзотичну, а наявність неймовірних водних просторів – ще й у корисну.

Окрім всіляких морепродуктів, головний елемент раціону – картопля. Вона буквально у всіх стравах, навіть у вуличних хот-догах. Тому, хто саме на території Старого Світу головний споживач «потато», білоруси чи португальці, ще належить з’ясувати. Слідом нею іде м’ясо, способів приготування якого, либонь, стільки, скільки і самих жителів. Найбільш поширені стейки із яловичини і свинини, котрі неодмінно подають разом із салатами і просто овочами, навіть якщо вони не вказані у меню. Але це все в загальних рисах, тепер пройдемося по головних стравах.

Бакаляу – не лише звучить приємно, але й поїдається з неймовірною швидкістю. Так ласкаво тут називають смажену атлантичну тріску, приготовлену в солодкуватому соусі і цибулі. Буквально тане в роті, причому місцеві можуть її їсти, здається, тричі на день. Раніше її вважали їжею бідняків, та в наші дні і незаможні люди, і багаті не відмовляють собі в задоволенні влаштувати за її допомоги рибний день. Чудово йде під біле вино чи під «зелене» - газеллу, геть молоде біле, що навіть береться бульбашками у келиху. Подають, як ви вже могли здогадатися, з картоплею, найчастіше смаженою.

Є ще одна страва, в яку без тями закохані місцеві жителі –традиційний суп Калдо Верде. Його інгредієнти – капуста, цибуля, часник, ковбаска чорисо, що додає пікантний присмак, і, звичайно, всюдисуща «потато». Наливають його в невеликі тарілки, бо у Португалії перша страва – це скоріше аперитив, розігрів шлунку перед чимось суттєвим, тому, щоб лишити місце для чогось іншого, супу наллють мало і в кафе, і за домашнім обідом. Імовірно, тому, що, приміром, у Порту чи його околицях вам ніяк не уникнути дегустації її величності Францезіньї – велетенського бутерброда, який можна скуштувати тільки у північних регіонах.

Кажуть, після переможної війни в Африці з французами за колонії португальці отримали не тільки території, а й цю неймовірну страву, яку можна сміливо замовляти на двох. Адже якщо «розібрати» її на складові, то стане зрозуміло: там помістився цілий арсенал поживних продуктів. Два шматочки хрусткого хліба, між якими апетитний стейк, з двох боків прикрашений шинкою – це ядро, залите згори сиром, яйцем і гострим соусом. Найчастіше його подають з порцією самі знаєте чого – це щоб гість напевно луснув. Культовим місцем у цьому плані вважають кафе «Сантьяго» у Порту. Туди можна потрапити або за записом, або у порядку живої черги, але простояти доведеться до півгодини, а увечері – ще більше. Утім, воно того варте.

Наступного дня напевно захочеться чогось полегше, і тоді відмінно підійде фейжоада, що потрапила сюди з далекої Бразилії. Якщо сказати стисло, це квасоля з м’ясом, але стисло не вийде, бо саме такою смачною вона стає завдяки латиноамериканським спеціям і борошну маніоки. Запікають її у глиняних горщиках і подають разом з апельсинами і перцем. Як вирішите спробувати, не слід про це кричати на вулиці, бо «фейжоада» – на сленгу має значення ще й чорношкірих рабів. А в кожного третього португальця африканські корені.

Переходимо до традиційних солодощів – повітряних паштейш, кошиків із листкового тіста і найніжнішого крему, посипаних пудрою і корицею. Вони, можливо, мають і не найпривабливіший вигляд, але на смак просто божественні. Печуть їх на кожному кутку і в кожній квартирі. Перебуваючи в Лісабоні, просто не можна не з’їздити п’ятнадцятим трамваєм із центру в старовинний район Белем. Саме там, неподалік від чудової набережної, розташована легендарна пекарня, де з 1837 року готують найсмачніші у світі паштейші. Згідно з корпоративною таємницею, рецепт знають не більш як троє працівників, тому кухня буквально «відрізана» від зали. Хай вас не бентежить довжелезна черга: обслуговують там швидко, тому через якихось десять хвилин отримуєш справді чудову винагороду. Цей класичний десерт буде до смаку навіть тим, хто взагалі не їсть солодкого, а от скільки таких кошиків уминають ласуни – важко навіть уявити. Тим більше, у двох кроках розташований Старбакс із смачною кавою і парк з краєвидом на затоку і міст 25-го квітня…

Якщо загалом говорити про португальську кухню, вона асоціюється передусім із ситістю. У місцевих кафе не прийнято просто сидіти, там обов’язково слід їсти, хоча, звичайно, стильні концептуальні заклади, де люди п’ють смачну каву і розмовляють, зустрічаються у богемних районах Лісабона і Порту. Але переважно кафе і ресторанчики – це місця, куди португальців приводить шлунок, тому сміливо можна заходити у будь-який заклад, навіть у зовні геть непоказний. Що на перший погляд здивує – це те, що в 90% випадків на стіл напевно не поставлять ні сіль, ні перець, ні серветницю, зате оливкової олії та оцту – хоч залийся, графини вже стоять. Тамтешні офіціанти вкрай ненав’язливі, тому, якщо ви визначилися зі стравою, їх краще покликати, оскільки вони не будуть підбігати щохвилини, дратуючи клієнта. Це стосується і брудного посуду: з’ївши якусь страву, слід просити, щоб тарілку прибрали, інакше вона так і простоїть на столі.

Що стосується цін, то за 15-20 євро можна прекрасно пообідати на двох, випити чимало вина, наприклад, портвейну. Місцеві ставляться до нього як до міцного напою, тому п’ють не з винних келихів, а із суміші склянки і чарки і потроху, вже «на коня». У 40-50 євро обійдеться вечеря з делікатесами: крабами, лобстерами і устрицями в елітному закладі. А взагалі туристи, особливо з холодних країн, через певний час відмовляються від кафе на користь супермаркетів, адже там буквально за смішні за мірками Європи гроші можна придбати вже готові й охолоджені морепродукти, приміром, королівські креветки за 10 євро за кілограм і влаштувати собі пікнік із вражаючим краєвидом. Іншого тут і не буває. 

Вам це буде цікаво:
Алфама – мавританський спадок Лісабона
Сьогодні ми пропонуємо вирушити з нами на прогулянку найстарішим районом Лісабона, котрий ми найчастіше бачимо в кіно і творах масової культури, коли йдеться про португальську столицю.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Азулежу – історія з кахлю
Нерідко переконуєшся, що в руках майстра, який вкладає душу у свої творіння, звичайний обрубок дерева перетворюється на чарівну скрипку, шмат гіпсу - на античну скульптуру, і навіть глиняна плитка виглядає, як витвір мистецтва.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Що вони їдять: кухня Риму
Outlook часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Що вони їдять. Голландія
Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Якщо в кишені 10$ і ти у… Порту
Ми продовжуємо досліджувати ціни у популярних містах. Сьогодні наша розповідь про друге за значущістю місто Португалії – Порту. Як саме тут можна витратити 10 доларів – далі в Outlook.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Транспорт світу: Вертикальний Лісабон
Лісабон – це не тільки одне з найгарніших і старовинних міст Європи, але й не надто легкий для життя і будівництва простір, якщо говорити про рельєф місцевості. Португальський мегаполіс розкинувся на семи густозаселених пагорбах. Саме тому його візитівкою вважаються три фунікулери та ліфт, без яких туристам і місцевим жителям було б вельми складно пересуватися містом.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Байру-Алту: в ритмах фаду
Повернувшись з теплої і гостинної Португалії, ми не можемо не поділитися незліченними історіями про міста, людей та архітектуру цієї дивовижної країни. Сьогодні Outlook розповість про один з найвеселіших районів Лісабона – запальний Байру-Алту.
Ці червоні дахи Рібейри…
Порту по праву вважають одним з найкрасивіших міст світу завдяки його південноготичній архітектурі, переплетеній з природними красотами й атмосферою свободи. Тут практично кругом перехоплює подих від пишноти, та найбільше вигуків «вау!» дістається легендарному району Рібейра.
Закрити
Outlook facebook page