RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Бельгія

Що вони їдять: Бельгія

Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!

Не вірте снобам – запечена картопля з цикорним салатом вітлуфом під соусом бешамель, обгорнута ніжним беконом, чудова сама по собі і не заслуговує лише скромної ролі гарніру. А мідії в білому вині подають з картоплею фрі, щоб ви не соромилися прибрати з тарілки залишки підливи, вмочуючи хрусткі смужки в соус – ніхто на вас косо не дивитиметься.

Хоч висока кухня Бельгії і справді багато чим завдячує прекрасній Франції, все ж не варто розглядати бельгійську кухню як урізану версію французької. Бельгійські кухарі активно просувають національні кулінарні традиції, які сягають корінням у середньовіччя. Бельгійську кухню вирізняють яскраві контрастні поєднання солодкого з гірким, кислим та солоним, властиві старовинним стравам. М'ясо можуть одночасно заправити медом, джемом та гірчицею, а вугор під зеленим соусом paling in't groen справляє враження навіть на бувалих гурманів – весняну свіжість шпинату ефектно відтіняють грайливі нотки щавлю, петрушки, купиру лісового, шавлії, м'яти, водяного кресу і чебрецю.

Почаклувавши над прянощами, травами і спеціями з бабусиної скриньки, бельгійські кухарі перетворюють найпростішу страву на маленький шедевр, як-от, скажімо, стумп – звичайне картопляне пюре на вершках, присмачене тертою морквою і цибулею-пореєм.

Відтоді як у XVII столітті селяни з долини Меюсе призвичаїлися смажити картоплю замість риби, картопля фрі заполонила всю планету, але тільки на батьківщині її вміють готувати з розумом, не завдаючи шкоди здоров'ю. Бельгія – одна з небагатьох країн світу, де можна спокійнісінько купувати наїдки з вуличних яток, не боячись дістати напад гастриту: за якістю фаст-фуду стежать так само суворо, як і за продуктами преміального сегмента.

Щодня перекушуючи бігцем, у вихідні бельгійці відводять душу в улюбленому ресторані або затишному кафе. Повноцінний обід для співвітчизників Пуаро означає трикратну зміну страв, інакше і за стіл не варто сідати.

Трапеза починається з аперитиву і легкої закуски, у складі якої обов'язково мають бути креветки місцевого улову. Бельгійським кулінарам відомі тисяча та один рецепт салатів з морепродуктами, одначе класикою жанру є помідори, фаршировані тертим сиром і м'ясом креветок. Також популярні північноморські мідії, яких їдять смаженими («ле муль фріт») і сирими («ле муль парке»).

На перше зазвичай замовляють грибний крем-суп чи традиційну юшку «ватерзой» на курячому бульйоні, а якщо волієте добряче гульнути – рибний суп з устрицями на відварі селери. На друге кухарі запропонують найситніші страви: вирізку з чорносливом, сирний пиріг «ла тарт аль-джот», курча «фламіш», тушковане з виноградом, яловиче філе під соусом «американо», білі сосиски «буден блан» з молоком, спаржу у вершковому маслі зі збитими білками і зеленню петрушки, різноманітні стейки і форель по-арденському, начинену баликом і шпиком. На гарнір до м'яса додають фріти – невеликі скибочки підсмаженої картоплі з апетитною золотистою скоринкою.

До слова, однією з принципових відмінностей між бельгійською і французькою кухнею є заміна червоного вина пивом у приправах до м'ясних делікатесів. Європейські гурмани спеціально приїздять до Бельгії на дегустацію тушкованого кролика в пиві та фламандського рагу з яловичини під пивним соусом. У Фландрії в пінному напої обсмажують навіть добірні буженину і карбонад.

Та й саме по собі бельгійське пиво заслуговує на захоплення. Віддавши належне всесвітньо відомим маркам Leffe, Maes, Stella Artois, Jupiler, Chimay, Orval, Westmale і Hoegaarden, також варто скуштувати місцеві фруктові мікси. Для початку можна пригубити пшеничне пиво з винним духом Lambic або Gueuse. Якщо добре піде, перейдіть до пива з моченою вишнею Kreik або з малиновим соком Framboise, а на коня перехиліть келих солодкого пива Faro з карамеллю і цукром.

Наостанок махніть рукою на божевільних свідків секти ЗСЖ і замовте десерт! Привітні господарі неабияк образяться, якщо ви проігноруєте фірмовий пиріг з цукатів із заварним кремом, знамениті льєжські вафлі в рум'яній карамельній глазурі та пряне пісочне печиво «спекулос», яким, якщо вірити казці, любить ласувати Санта-Клаус. У Брюгге обожнюють бісквіт і мигдальні пряники, в Мальмеді – вершкові меренги і безе, в Генті – мініатюрні кекси «гентсе мокко».

А справжній шоколад, виготовлений за всіма правилами, певно, залишився тільки в Бельгії, де вміст какао-порошку регламентується законодавством. У Європі вважається гарним тоном дарувати рідним і близьким бельгійські шоколадні цукерки ручної роботи марок «Нойхаус», «Ґодіва» і «Леонідас».

Важко бути відданими овочам і кашам, ковзаючи поглядом по меню в бельгійському ресторані, яке так і кличе замовити апетитні наїдки. Тож забудьте про дієти і частіше згадуйте пораду Оскара Вайльда: «Найкращий спосіб здолати спокусу – піддатися їй!»

Фото belgiumchocolategourmet.com, astana.vibirai.ru, estemb.be, expatica.com, belgiumvisacentre.ru, hoteldiscount.ru, posmotrimir.in.ua

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: кухня Риму
Outlook часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Ловля креветок в Оостдюнкерке: Так, я на коні!
Якщо в ранковий час прогулюватись пляжами місцини Оостдюнкерке, розташованій в одній із західних провінцій Бельгії, то можна побачити одразу декілька сонць. Одне, звісно, в небі, а інші – жовтими плямами, верхи на конях, що, тягнучи на собі здоровенні плетені кошики, повільно бродять мілиною Північного моря. Так тут виглядає полювання на креветок.
За сприяння Посольства Бельгії в Україні відбудеться концертний тур бельгійського колективу
Концертний тур музичного колективу з Бельгії Тона Фрета (флейта) та Вероніки Ільченко (фортепіано) з унікальною програмою пройде у концертних залах Львова, Золочева, Дрогобича та Трускавця.
Що вони їдять. Голландія
Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Бельгійське мереживо: вальс тисячі ниток
Дивлячись на фламандські мережива, важко позбутися думки, що дивовижні квіти, спритно вплетені у вінок візерунка, народжені розсипом іскор, що зірвалися з чарівної палички. На зворотному боці краси лишаються труди і дні неприкаяних дівчат, викрадені у життя лабіринтом ажурних петель. Підкоривши свавілля нитки заповітній мрії про рай, обіцяний за покору, майстерність кинула виклик безвиході і злидням – і здобула перемогу.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні Outlook подорожує по найцікавіших з точки зору географії й адміністративного управління містах і країнах, що є анклавами, цілком розташованих на територіях інших держав.
У Києві відбувся концерт, присвячений 25-річчю дипломатичних відносин Бельгії та України
10 березня 1992 року, Україна та Бельгія підписали угоду про встановлення дипломатичних відносин. Щоб відсвяткувати цей «срібний ювілей», Посольство Бельгії організовує протягом року серію заходів, яка розпочалася концертом гурту «The Four Aces Guitar Quartet» та презентацією їстівного витвору мистецтва Стіва Схепенса.
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії проведуть «Дні Франкофонії в Україні»
Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії, Міністерство закордонних справ України, Французький інститут в Україні та мережа «Альянс франсез в Україні» проводять з 10 по 30 березня «Дні Франкофонії в Україні» - фестиваль, спрямований на популяризацію франкомовної культури та французької мови як мови спілкування, демократичних цінностей, дотримання прав людини та підтримки культурної різноманітності.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
У Києві відбувся концерт, присвячений Дню короля Бельгії
15 листопада в Києві в Національній філармонії України відбувся урочистий концерт, присвячений Дню Короля Бельгії. Захід організовано Посольством Королівства Бельгії в Україні та особисто Надзвичайним і Повноважним Послом Люком Якобсом. Всі твори в цей вечір прозвучали у виконанні бельгійського ансамблю «Het Collectief», який виступив в Україні вперше.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Спа: голосна слава тихого бельгійського містечка
Тут у різний час бували Віктор Гюго, Александр Дюма, Декарт, Петро І… і зараз кожен легко може стати в ряд із цими видатними особистостями, просто відвідавши затишне містечко Спа, котре з XVIII століття лишається найпопулярнішим у найвищих колах оздоровчим курортом Європи і родоначальником всіх спа-салонів світу.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Закрити
Outlook facebook page