RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Греція

Що вони їдять: Греція

Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!

Витончена культура давньої Еллади наклала відбиток на мистецтво приготування їжі і гастрономічні звички греків. Поети і мислителі черпали натхнення в застільних бесідах, а твори античних класиків підігрівають допитливість гурманів докладними описами старих делікатесів. Мережа ресторанів «Археонгевсіс» проливає бальзам на душу інтелігентного туриста, котрий мріяв побувати на бенкеті Платона: відвідувачів частують стравами, приготованими за рецептами із філософських трактатів.

Сучасна грецька кухня споріднена із середземноморською, хоч і не відхрещується від балканського і близькосхідного впливу. Знаменитий шеф-кухар Нікос Целемендис, котрий подарував світові листкову запіканку мусакас, перейняв поєднання піджарених баклажанів і картоплі з м’ясним фаршем і сиром із арабської куховарської книги XIII століття. Щоправда, пекучі багдадські спеції довелося замінити соусом бешамель – їжа, що подобається грекам, повинна бути пікантною, але не гострою.

В улюблених грецьких ласощах звучать ноти базиліка, чебрецю й орегано; рідше вчуваються тонкі нюанси кориці, білого перцю, коріандру і мускатного горіха. Дружні болгари завезли в Грецію виноградну горілку «ракі», а за доби турецького володарювання заможні громадяни розкуштували долму, кебаби і насичені медом східні солодощі – мигдалеве печиво кадаіфак’я, повітряні пончики лукумадес і горіхову пахлаву баклавас.

У раціоні еллінів переважають свіжі натуральні продукти з низьким вмістом твердих жирів і цукру, тому під час відпустки можна їсти все – фігура не постраждає! На столі завжди присутні овочі і фрукти, риба, пісне м’ясо, йогурт, оливкова олія і дари моря – мідії, кальмари, восьминоги, омари і креветки, котрі тут коштують на диво дешево. До трапези додається овечий і козиний сир, причому на феті світ клином не зійшовся. Шанувальникам органічної дієти рекомендують такі сорти, як грав’єра, кассері, кефалотира, копаністі і манурі – делікатесні фермерські сири, що не мають синтетичних добавок.

Фантастичне різноманіття закусок – перше, що помічає мандрівник, уперше переступивши поріг таверни. До речі, грецький салат із огірків, томатів і болгарського перцю з оливками і фетою, що так нам полюбився, самі греки називають «селянським». Місцеві кухарі віддають перевагу ще простішим рецептам – приміром, салат рока із руколи чи капустяний салат лахана з тертою морквою чи селерою навпіл із червоним солодким перцем. На Криті люблять дакос і кукувайю – подрібнені помідори із сиром анфотира, намазані на круглий корж, чи розмочені сухарики.

Підбір інгредієнтів для гарячих салатів може бути вельми оригінальним. Відварний буряк відправляють у тарілку разом із бадиллям, а в горах популярні трав’яні салати «хорта»з квітами кабачка, листям кульбаби і коренем цикорію. Помідори, баклажани й цукіні фарширують рисом, сиром і котлетним фаршем, підрум’янюючи в духовці, а де червоний перець флориніс у винному оцті, так і міцна анісова настоянка узо.

Традиційні салати-пасти легко сплутати із соусами, але не буде помилкою додати трохи дзадзіки до овочевого рагу, м’яса і бобів – ніжний кисляк із тертими огірками поєднується з усіма частуваннями. Також як салатну пасту можна використовувати м’якоть запеченого баклажана, сир із гострим перцем і рибну ікру з хлібом чи картопляним пюре, а з овочевого фаршу виходить відмінна начинка для пиріжків-пітес.

Звичні для нас перші страви у Греції – рідкість: під час спеки субтропіків наваристі бульйони, прямо скажемо, недоречні. Якщо ви не в змозі зрадити звичці, спробуйте ситний квасолевий крем-суп фасолада чи густу юшку левіф’я з товченого нуту. Навіть простий сочевичний суп факес дає такий аромат, що починаєш розуміти біблійного Ісава.

У недорогих тавернах-псистар’я гостей пригощають старовинними наїдками, піджареними на рожні, а то й на вугіллі. Тут можна вибрати м’ясо на будь-який смак: свинячі відбивні на кісточці брізолес, рублені ялові котлети-біфтеки, курку-гриль, реберця ягняти пандак’я чи панцетес – тоненькі шматочки баранини із мармуровими прожилками сала.

По дорозі на пляж курортники купують у вуличних палатках пірос-шаверму по-грецьки, обернуту хрусткою пітою, шматковий шашлик кондосувлі і смажене м’ясо сувлакі на шпажках, пронизане терпким димним духом. А після олімпійського запливу приємно пообідати відмінно приготованою рибою і морепродуктами у затишній псаротаверні. Скумбрію, тріску, рибаса, восьминогів і кальмарів зазвичай запікають, а от барабульку, султанку, морські язики, мідій, креветок і різну дрібну рибу краще смажити на сковороді, натертій часником.

Справжнє бенкетування розпочинається ближче до ночі, коли виснажлива спека нарешті відступає. Хазяйки стараються приберегти до вечері найбільш ласі страви – домашню печеню клефтіко у горщечках, пасеровану яловичину стифадо з цибулею і апельсинами, тушкованого кролика кумелі, півня під білим винним соусом і пряні ковбаски луканіка хорт’ятіка. Кожну переміну страв проводжають келихом легкого вина чи рюмкою місцевого коньяку «Метакси».

Поціновувачі екзотики нахвалюють виноградних равликів кохлибумбуристес, томлених у виноградному оцті з розмарином, а якщо ви дозріли до гастрономічних одкровень, наберіться сміливості і замовте «кокореці»: дегустація нутрощів ягняти, упакованих у кишки, стане одним із найяскравіших вражень сезону відпусток!

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Каламата. Героїчне минуле та оливкове сьогодення
Стародавня Греція починалася з Мікен і Криту, а нова історія країни писалася з Каламати. Саме в цьому місті було вперше скинуто турецькі кайдани, звільнивши шлях для здобуття незалежності. Каламата – місце з характером. Менш ніж за 200 років його двічі відбудовували заново, і воно знову відроджувалось.
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Афінах
Унікальні тисячолітні пам'ятки архітектури, смачна кухня, пляжні околиці – чудові Афіни пропонують своїм гостям стільки варіантів дозвілля, що очі розбігаються, а отже, коштів на це може піти чимало. Щоб хоч приблизно усвідомити майбутні витрати перед поїздкою в це дивовижне місто, ми розповідаємо, на що тут стане наших улюблених умовних 10 доларів.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Гетто світу. Асторія: нью-йоркська Еллада
Сьогодні в рамках нашої рубрики, присвяченої національним анклавам, ми розкажемо про один із найбільш яскравих і смачних кварталів Нью-Йорка, про Асторію. Саме її прийнято називати «маленькою Грецією».
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
На подіумі: Греція
Будь-яка мода з часом змінюється, це правило поширюється і на національні костюми. У Греції переміни в національному одязі були настільки кардинальними, що стародавні хітони і гіматії геть загубилися, їх перестали впізнавати в об’ємній багатошаровості фустанел і караугонів. І хоча на сучасних вулицях вже не побачиш національні костюми, їх все ще зберігають до особливих випадків і ставляться до них з повагою.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Закрити
Outlook facebook page