RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Велика Британія

Що вони їдять: Велика Британія

Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.

Перед поїздкою до Об’єднаного Королівства забудьте все, чого вас навчали в школі на уроках англійської мови. Хрестоматійну яєчню з беконом сервірують тільки в готелях, підігруючи очікуванням туристів, а коронну фразу «Вівсянка, сер!» можна почути тільки в зимову пору, адже снідати влітку гарячою кашею щонайменше дивно. Мабуть, з усіх «споконвічно англійських» страв, оспіваних радянськими підручниками, тільки рибне філе зі смаженою картоплею та грінки з апельсиновим мармеладом і досі не обділені увагою пересічного британця.

Щиро кажучи, національної кухні у Великій Британії просто не існує. У повсякденному меню англійців панує гримуча суміш фаст-фуду з індійськими, арабськими, китайськими, японськими, тайськими і латиноамериканськими наїдками. Нечисленні гурмани відводять душу в італійських, французьких і грецьких ресторанах. Візитівкою мультикультурної дієти сучасного лондонця стали чіпси і сандвічі, щедро политі карі – Кіплінг був би вельми здивований, дізнавшись, що Захід і Схід чудово уживаються в окремо взятій тарілці. Апологетам вікторіанської моралі залишається втішати себе думкою, що знаменитий five o'clock ще живий у пам'яті народній, хоча останнім часом вечірнє чаювання плавно перетікає в обід.

Подовгу чаклувати коло плити не прийнято. Повсякдень більшість британців перебивається в основному напівфабрикатами і їжею на винос, відкладаючи традиційний сімейний обід до неділі. Найпопулярніший сніданок у Лондоні – сосиски і сардельки під квасолю в томаті або і зовсім сухі пластівці, залиті молоком. Старомодний ланч з бульйоном і сухариками витіснили закриті бутерброди з рибою, шинкою і паштетом, смажені пиріжки із м'ясом та курка «тікка масала» – підсмажені на грилі скибочки маринованого курячого філе під гострим томатним соусом.

До недільного обіду (Sunday roast) подають холодні закуски, овочевий суп і ситні м'ясні страви, замінюючи хліб пудингами з крупи і тертих овочів. Теплову обробку продуктів зведено до мінімуму: справжній англійський біфштекс неодмінно з кров'ю, а овочі закладають у печеню напівсирими. Гарніром до стейку найчастіше буває відварений рис із томатним соусом, але іноді господиня не проти побалувати домашніх йоркширським пудингом зі збитого тіста з додаванням прянощів.

Тон застілля задає ростбіф – ніжна яловича вирізка, запечена в духовці з картоплею, тертою морквою і капустою, а сік з-під смаженої свинини і яловичини, змішаний зі спеціями і пасерованою цибулею, перетворюється на апетитну коричневу підливу грейв. Також вельми популярні запіканки із м'ясного фаршу – «пиріг вівчаря» з ягнятиною і картопляним пюре і «біф Веллінгтон» – яловичина з грибами, запечена в тісті. Асортимент приправ не надто різноманітний, проте не позбавлений оригінальності: англійці звично додають до свинини яблучне повидло, а до баранини – м'ятний соус. Зате телятина з тертим хріном потрапляє точно в ціль!

На тлі уніфікованих смаків вічно заклопотаних міських жителів старі селянські рецепти вирізняються соковитим місцевим колоритом. Корнвол славиться пирогами з начинкою із м'ясного фаршу, картоплі та моркви, уродженцеві Йоркшира неможливо встояти перед копченою на багатті кров'яною ковбаскою, а ірландця видає незнищенна звичка перетирати товчену картоплю з овочами і цибулею. У Шотландії полюбляють телячий рубець, начинений потрухами, пісочне печиво, вівсяні коржі та варені яйця в балику або м'ясному фарші. А якщо ви хочете скуштувати фруктового хліба чи хрустких хлібців з червоних водоростей, вам прямий шлях до Уельсу.

І хоча справжній джентльмен ніколи не зізнається в любові до солодкого, справжня леді завжди подбає про десерт. Улюблені ласощі дорослих і дітей – сливовий пудинг, кекс і трайфл – листкове бісквітне тісто з вершками, заварним кремом і ягідним желе.

Практичне мислення англійців красномовно проявляється і у ставленні до їжі. Навіщо викидати залишки колишнього бенкету, якщо можна приготувати bubble-and-squeak – дрібно нарізане м'ясо, підсмажене на сковороді під збитими яйцями? А під інтригуючою назвою toad-in-the-hole ( «жаба в норі») ховається реанімована ковбаса другої свіжості, пасерована на олії із товченою картоплею. Вона і справді схожа на жаб'ячу голову, що стирчить з-під корча.

Попри побутовий аскетизм більшості пересічних британців у країні можна знайти і яскраві приклади фантастичних кулінарних експериментів модних закладів, перетворених на ярмарок марнославства. Якщо вас не бентежить чек від трьохсот фунтів, навідайтеся в культовий ресторан «Fat Duck», удостоєний низки престижних нагород за видатні досягнення на ниві молекулярної кухні. Незмінний шеф-кухар Хестон Блюменталь звично шокує клієнтів ексцентричними новинками, пропонуючи скуштувати морозиво з омлету із шинкою та оленину в шоколаді.

З гастрономічної точки зору вельми цікавим є поєднання голуба з фісташками, яке раніше розцінювалося як неприйнятне, поки майстер не здогадався використовувати маринований сортовий бекон панацетту як перехідну ланку. Щоправда, консерватори все таки обмежуються звичними делікатесами вищого світу, з року в рік замовляючи салат з виноградних равликів, гарбузове ризото з лісовим горіхом і розмарином, крабів під фуа-гра та равіолі з устрицями й козячим сиром. Вірність традиціям – винятковий привілей, яким слід пишатися.

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: кухня Риму
Outlook часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Британська глибинка: у пошуках таємниць Альбіону
Зелені схили, порослі вересовими кущами, безлюдні приміські дороги, вузькі вулички з маленькими котеджами і садами, що п’янять своїми пахощами, – здається, що британські сільця не підкоряються плинові часу. Немов завмерлі картини героїчного фентезі, всі вони мають свою історію і готові розповісти про великі битви, хоробрих воїнів і легендарні артефакти.
Що вони їдять. Голландія
Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Маленькі улюбленці великих міст
Німці заводять не лише німецьких вівчарок, а в Бостоні можна побачити не тільки бостонських тер’єрів. Люди вибирають собак, спираючись на особисті вподобання. Та часом тяжіння місцевого населення до певної породи занадто помітне й інколи стає особливістю певної місцини. Цьому можуть сприяти природні умови, мода і навіть менталітет.
Гра аристократів. Крикет
Вищий світ Англії та крикет – майже як чай з молоком. Можуть існувати й порізно, та разом все-таки «смачніше». А якщо ви досі плутаєте крикет, крокет і крокети, не хвилюйтеся – зараз все пояснимо.
Гетто світу: Валійська Аргентина
Аргентинська Патагонія славиться не тільки своєю неймовірною природою і величезними покладами нафти. Провінція Чубут, розташована там – дивовижна земля, де вже півтора століття у мирі і злагоді живуть південноамериканці і валлійці, яких туди занесла доля.
Історія вулиці: Паломники Бервік-стріт
Усе ще мрієте перейти дорогу на Еббі-роуд, як легендарні The Beatles, чи жадаєте почути стукіт серця свінгуючого Лондона на Карнабі-стріт? Тоді вам варто добре вивчити шлях на Бервік-стріт і долучитись до улюбленого місця паломництва шанувальників музики і не тільки.
Гетто світу: До Лондона за боллівудськими шедеврами
OUTLOOK продовжує свій цикл матеріалів про національні гетто – масові поселення емігрантів далеко від Батьківщини. На черзі розповідь про Саутолл – передмістя Лондона, яке значно більше нагадує індійське містечко.
Закрити
Outlook facebook page