RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Киргизстан

Що вони їдять: Киргизстан

Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.

Оселившись на перетині доріг Великого Шовкового шляху, свого часу киргизький край зустрів багато торгових караванів з далеких країн, котрі залишали по собі не тільки відбитки верблюдячих копит, але й відголоски культур, а також традицій з усього світу, зокрема, гастрономічних.

Вливання «інвестицій» у вигляді чужоземних рецептур, як не дивно, не стало відправною точкою у формуванні киргизької кухні. Спільне кочове минуле двох народів не могло не відбитися на особливостях національної їжі: деякі страви не відрізняються в назвах. Але питомі національні киргизькі страви теж існують, і їх залюбки вітають маси. Це, наприклад, кемеч-нан – невелика здобна перепічка, котру готують в золі, а подають в гарячому молоці із сузьмою, субстанцією, схожою на рідкий сир.

Киргизстан – країна м’ясоїдів. Тут віддають перевагу баранині. Раніше лаври першості були у конини, котру вважали «топовим» продуктом в раціоні кожного місцевого жителя. Із часом бараняче м’ясо замінило у більшості страв звичну конину, «освіживши» стародавні рецепти. Так, баранина йде на традиційний шашлик, плов, супи і бульйони, майстерність приготування яких киргизький народ за довгі роки мандрів у степах відточив до довершеності.

Самими м’ясними принадами традиційна кухня не обмежується. Козирною картою багатьох азійських країн прийнято вважати рис. Киргизстан – не виняток. Не цурається місцеве населення і молочних продуктів, зокрема, кумису. Цей слабоалкогольний напій у країні свято шанують, адже його можна пити у будь-якій кількості, не ризикуючи перенаситити шлунок. Прийшло до смаку представникам народу-кочівника також молоко – коров’яче, козине і овече. Використовуючи їх в чистому вигляді чи змішуючи, місцеві кухарі готують кисле питво айран, домашній сир і кип’ячені вершки каймак.

Окрім продуктів тваринного походження, в національній кухні також вітають зернові культури – пшеницю і гірський ячмінь, із суміші яких роблять основу для кислих супів із додавання солоду.

То давайте сядемо за киргизький стіл і ознайомимося з найпопулярнішою смакотою, котра до того ж вельми незвична у подачі. Почнемо, як годиться, з першого. Масово шанована гаряча страва в Киргизстані – шорпо, що складається з рідкої основи – бульйону, а також баранини і овочів. Якщо захочеться чогось наваристішого, можна скуштувати суп куурма-шорпо із попередньо обсмаженими овочами і м’ясом або туурма-шорпо – із фрикадельками і бобами.

Другі страви у місцевій кулінарії часто готують із м’яса, птиці, субпродуктів, риби, круп, борошна й овочів, додаючи за смаком зелень. Так, серед найбільш «ходових» страв киргизького меню опинилися ситні аперитиви куй рук-боор – варена печінка з овочами, щедро приправлена зеленню, рулети з тушкованої баранини кабирга.

Особливо небайдужі діти степу до ковбас – люблять асип із баранини і чучук із конини, котрі часто подають з пиріжками. Популярний спосіб приготування останніх – традиційна пічка-тандир, в котрій їжа набуває апетитної хрусткої кірочки. Так, у тандиті запікають звичні кожному місцевому жителю коржі і місцевий хліб – нан. Узагалі коржі, а також овочі і зелень подають до більшості страв у допомогу від жирів, котрими насичена вся їжа.

Киргизька кухня – одна з небагатьох, що може похизуватися своїм різноманіттям пельменів. Так місцеві кухарі готують для любителів «м’яса в шубці» великі пельмені хошан, а також манти на основі жирного фаршу. Не обійшлося у місцевій «ашкані», чи інакше кухні, без вкрай оригінального їства. Незвичайна за смаком і складна у приготуванні листкова страва ашлямфу до снаги тільки майстерному кулінарові. Її готують із справжнього міксу фарб і смакових поєднань, взявши за основу локшину, омлет, холодець і букет різноманітних трав. Що стосується урочистостей, то центральне місце на святковому столі відводиться кульчоетай – вареному м’ясу молодого баранця з рубленою зеленню, його підносять до столу на великій квадратній локшині.

Насолодившись різноманіттям перших і других страв, час і до десертів приступати. Халва, щербет, печені яблука в желе ширін-алма, збиті яйця з цукром куйма-кант, зацукровані персики – далеко не весь перелік солодкого достатку. Не менш популярна в Киргизстані самса, вона ж пиріжок з начинкою, кренделі тан-мошо, просмажені в олії – от де рай для шанувальників свіжої випічки.

Яка ж випічка без відмінного чаю? Гарячий напій для тюркського народу – не просто слово, а збірне поняття корисного и приємного проведення часу. Як приготувати чудовий чай, киргизи знають не з чуток, і в цій справі напевно можуть «перепити» англійців. Споживають його в країні гір і вітрів уранці, в обід і ввечері, а в залежності від ситуації чи, просто підкоряючись внутрішньому потягу, розбавляють вершками, а також молоком. Поза сумнівами, представники місцевого етносу створили свій рецепт благородного напою з інгредієнтами, котрі гідно може оцінити будь-який гурман. У традиційний рецепт з «міцною» назвою куурма-чай входять баранячий жир чи масло, сметана, а також сіль. Якщо ви не готові до такого незвичного чаю, можете скуштувати його солодкий і більш звичний аналог під назвою бал: вода з медом, імбир, кориця, чорний перець, лавровий лист і гвоздика.

Жителі Киргизстану – дуже гостинний народ, готовий запросити за свій стіл навіть випадкового мандрівника. 

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: кухня Риму
Outlook часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Що вони їдять. Голландія
Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
За адреналіном у Киргизстан!
40 тисяч рік, запаморочливі вершини гір, озеро розміром з море, кілька кліматичних зон – недарма Киргизстан за оцінками експертів і відгуками гостей вважають одним із найбільш перспективних туристичних напрямків у світі. І саме чудові можливості насолоджуватися тут активним і часто навіть екстремальним відпочинком разом із доступними цінами роблять цю країну такою популярною.
На подіумі: Киргизстан
Національні костюми будь-якого народу можуть багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя. Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – традиційний одяг жителів Киргизстану.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Посол Киргизстану в Україні провів прийом на честь завершення дипломатичної місії
У понеділок, 11 січня, посол Киргизстану в Україні Улукбек Чіналіев провів прийом з нагоди завершення своєї дипломатичної місії як посла Киргизької республіки в Україні.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Закрити
Outlook facebook page