RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Україна

Що вони їдять: Україна

Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.

Щедра та еклектична українська кухня нагадує полотна імпресіоністів: соковиті мазки польських, угорських, німецьких і тюркських запозичень утворюють виразний малюнок, віртуозно зіграний на тремтливій струні настрою, посилений обертонами асоціацій і вражень. Багатоступенева термообробка продуктів, властива українській кулінарній традиції, частково компенсує обмежену палітру смаків і сільську простоту основних страв, дозволяючи кожному компоненту прозвучати на повну, не затьмарюючи провідного мотиву. М'ясо та овочі спочатку обсмажують на повільному вогні, потім пасерують і тушкують у посудині з товстими стінками, що забезпечує рівномірне прогрівання суміші.

Фото fotoreceptik.ru

Українська кухня відносно молода: її специфічні риси почали складатися ще в XVII-XVIII столітті, проте повністю оформилися лише до середини XIX століття. Оскільки чималу частину населення України становили селяни, які важко працювали фізично, в їхньому раціоні переважали калорійні продукти: пшоняна, гречана і просяна крупа, зернобобові культури, випічка, прісні борошняні вироби, жирна свинина і, певна річ, сало – універсальний енергетичний ресурс, придатний до вживання в сирому, солоному, копченому або топленому вигляді.

Традиційний український обід починався з густого наваристого червоного борщу, до якого входили близько двадцяти інгредієнтів. Раніше його готували тільки в неділю і на свята. У трудові будні наші пращури споживали простіші, легкі у приготуванні страви. На південному сході варять куліш – чумацьку юшку з пшоном, щедро заправлену салом. Шанувальникам гострих страв напевно сподобається черкаський капусняк з цибулею чи знаменитий вінницький годзь – розсольник на міцному кістковому бульйоні, присмачений лісовими грибами, рисом і селерою.

На подіумі: Україна

На Запоріжжі ще пам'ятають рецепти старовинних страв з козацького казана. Не панікуйте, якщо в ресторанному меню виявите загадкову страву з назвою «рябко» – мова йде не про невинно вбитого дворняжку, а про дуже смачну юшку на житньому борошні, розведену молоком, у яку додають м'ясо, шкварки, рибу або раків. На закуску були потапці – сухарики з часником і цибулею, житні коржі-загреби чи лемішка – пісна запіканка або каша з гречаного борошна на олії чи смальці, яку за декілька хвилин перед тим, як зняти з вогню, заливали конопляним або маковим молоком. Сучасних екстремалів, на жаль, не потішимо, адже в наш час лемішку подають тільки з кефіром.

Фото pirozhnichenko.ru

На друге українці приберігали м'ясо, запіканки й борошняні вироби з дріжджового тіста, відварені в супі чи бульйоні. Крім загальновідомих галушок, на Полтавщині у пошані пундики – тонкі кружальця, замішані на кислому молоці та наспіх підрум'янені на сковорідці з цибулею і шкварками. До слова, класичний полтавський рецепт галушок передбачає м'ясну або курячу начинку, а не звичне для нас сирне тісто – такі галушки називалися «ледачими» й кидали тінь на репутацію кухарки. Оспівані Гоголем вареники наші предки підгледіли у турків, замінивши не дуже популярну баранину начинками з капусти, сиру та печериць, а на Тернопільщині замість вареників ліплять гречаники.

10 фактів про Україну

Для кращого засвоєння важкі м'ясні страви вживають з овочевими гарнірами – буряком, капустою, ріпою, редисом, огірками й томатами. Класичним прикладом може бути печеня – зі свининою, шкварками та овочами, запечена в горщиках або у хлібній тарілці. На Закарпатті вам запропонують човлент – окіст або грудинку з перловкою, квасолею і паприкою. А от картопля так і не стала для українців другим хлібом: навіть картопляне пюре рекомендується присмачувати квасолею, горохом, квашеною капустою чи тертою морквою. На Галичині так готують чинахи – копчені свинячі реберця, перекладені шарами товчених бобів і печеної картоплі.

Фото static.relax.ua

Пристрасть до рубленого м'яса Україна через Польщу перейняла в Німеччини. На свята господині намагаються подати до столу якомога більше різноманітних наїдків: битки-крученики з капустяною, морквяною, грибною чи сирною начинкою, січеники – пласкі коржі з м'ясного або овочевого фаршу, рулети-завиванці, саморобну ковбасу і кров'янку. У західних регіонах також можна скуштувати кендюха – шлунок поросяти, начинений м'ясним фаршем.

Фото delonghi.com

Вітчизняна гастрономія не розчарує і ласунів, яких застілля без десерту не тішитиме. Влітку настає сезон солодких вареників з вишнями, медом і маком, а довгими зимовими вечорами добре смакують коржі, сирники, вергуни («український хмиз») і соложеники – яєчні млинці з вершками. Приймаючи дорогих гостей, хлібосольні господарі неодмінно почастують улюбленою настоянкою на запашних травах, вогненною горілкою з перцем для чоловічої розмови, а прекрасних дам духмяною ягідною наливочкою.

Головне фото uberchef.ru

Вам це буде цікаво:
У Києві урочисто відсвяткували одне з головних мусульманських свят - Маулід
30 листопада у Києві відбувся урочистий захід, присвячений одному з головних мусульманських свят - Мауліду (народження Пророка Мухаммада). Духовне управління мусульман України організувало ряд офіційних заходів до знаменної дати.
ГДІП презентував 18-й випуск щорічника «Україна дипломатична», присвяченого 100-річчю дипломатичної служби України
30 листопада 2017 року в приміщенні Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка відбулася презентація вісімнадцятого випуску наукового щорічника «Україна дипломатична», присвяченого 100-річчю української дипломатичної служби.
ГДІП провів у Словаччині та Австрії заходи, присвячені 100-річчю української дипломатії
Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв та Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин за підтримки Міністерства закордонних справ України, Посольств України в Австрії, Словаччині та Угорщині реалізували низку заходів із нагоди відзначення 100-річчя української дипломатії.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Знай наших: Сергій Полунін
26 жовтня відбудеться довгоочікувана прем`єра документально-біографічної картини «Танцюрист» про ціну успіху, яку заплатив артист балету Сергій Полунін. Херсонець за походженням, волею випадку потрапляє до Королівського театру в Лондоні, де здобуває неймовірний успіх, а потім зникає з поля зору, щоб згодом завоювати ще більше любові глядачів. Сьогодні OUTLOOK продовжує серію матеріалів про успішних українців.
У посольстві Німеччини відзначили День єдності
Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель з дружиною приймали гостей на честь свята - офіційного об’єднання Західної та Східної Германії. Пан Райхель відзначив здійснений Україною стрибок у напрямку Європи - укладення угоди про Асоціацію з Європейським Союзом: «Угода забезпечить підтримку і консультування, політичне узгодження і наближення України до стандартів Європейського Союзу в багатьох галузях».
Посольство Казахстану в Україні провело круглий стіл, присвячений 25-річчю дипломатичних відносин
Надзвичайний і Повноважний Посол республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв 27 вересня провів у Києві круглий стіл, присвячений 25-річчю дипломатичних відносин між нашими країнами. У заході прийняли участь голови дипломатичних місій, народні депутати Верховної Ради, керівники державних органів України, представники творчої і наукової галузей, бізнес-спільноти, ЗМІ
У Києві пройшов фестиваль-відкриття українсько-німецького року мов
У Києві на Контрактовій площі в минулі вихідні пройшов вуличний фестиваль, присвячений відкриттю українсько-німецького року мов. Подія, яка відкрилося велопробігом і супроводжувалося інтерактивними уроками німецької мови і трансляціями з різних міст України, пройшла під егідою посольства Німеччини в Україні та Goethe-Institut.
На подіумі: Україна
Український традиційний одяг – цілком унікальний, яскравий і самобутній. Не дивно, що він досі лишається настільки ж актуальним серед українських і закордонних модниць. В останні роки дизайнери все частіше створюють колекції «за мотивами» головного символу – вишиванки, а багато голлівудських зірок час від часу вдягають сорочки з магічними орнаментами, вважаючи їх верхом елегантності.
У Львові відкрилось Почесне Консульство Королівства Нідерландів
У Львові відкрили Почесне Консульство Королівства Нідерландів. У церемонії відкриття Консульства взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Ян Рене Кломпенхаувер, Почесний Консул Королівства Нідерландів у Львові Андрій Гринчук, міський голова Львова Андрій Садовий і перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський.
Дипломати відвідали фестиваль “Купальські роси”
Вже вкотре на Житомирщині у селі Немиринці Ружинського району з 6 на 7 липня 2017 року відбувся Всеукраїнський фестиваль традиційної культури "Купальські роси". Головним організатором, ініціатором та господарем свята є Павло Жебрівський, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, який і цьогоріч особисто вітав гостей.
Посол Канади та Міністр інфраструктури України підписали спільний план дій щодо проходження аудиту Міжнародної морської організації
Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та Міністр інфраструктури України Володимир Омелян підписали спільний план дій, щодо проходження Україною аудиту Міжнародної морської організації. Підписання документу відбулося 12 липня в приміщенні Посольства Канади в Україні.
Гетто світу: український квартал Чикаго
Як показує практика, етнічні анклави – це переважно автономні та замкнуті системи, адже, живучи там, їхні представники далеко не завжди асимілюються та інтегруються в іншу культуру. Такого не скажеш про вже знаменитий на всю Америку Ukrainian village – український район Чикаго.
Кабмін схвалив створення Українського інституту при МЗС
Кабінет Міністрів України схвалив створення державної установи "Український інститут" для презентації України за кордоном і просування її іміджу в світі. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу.
В Одесі пройшли Дні Литви і бізнес форум, присвячений туристичному потенціалу країни
З 14 по 18 червня в Одесі рамках вже традиційних Днів Литви пройшов бізнес форум, присвячений туристичному потенціалу Литви і відкриття литовської ярмарки "Казюкас".
У Києві за участі голови МЗС Швеції та Посла відбувся Шведсько-український бізнес-форум
У Києві відбувся Шведсько-український бізнес-форум, організований Посольством Швеції в Україні за підтримки шведської бізнес-спільноти. Представники ділової та бізнесової спільноти обох країн вже шостий рік поспіль зустрічаються в столиці України, щоб обмінятися передовим досвідом в різних галузях. Темою цьогорічної зустрічі стало укріплення економічних взаємовідносин між двома країнами. Під гаслом «Швеція-Україна: зростаємо разом» пройшли панельні дискусії, що презентували перспективні сектори української економіки і шведські рішення для потреб українського ринку.
Призначено нового Посла Австралії в Україні
Новим послом Австралії в Україні стала дипломат Мелісса О'Рурк, яка раніше працювала в австралійському диппредставництві в Москві. Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Австралії Джулі Бішоп, опублікованому на сайті зовнішньополітичного відомства.
В Одесі представлять туристичні можливості Литви
16 червня в Одесі відбудеться бізнес форум, присвячений туристичному потенціалу для представників туристичних послуг України, представників українських та литовських державних установ і посольств, членів громад та представників засобів масової інформації.
Посол Білорусі зустрівся з мером Львова і главою Львівської області
15-16 травня 2017 року Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол відвідав Львівську область, в рамках якої відбулася зустріч з Головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою та мером Львова Андрієм Садовим.
Посольство Болгарії спільно з Укрпоштою випустили марку на честь болгаро-українських дипломатичних відносин
Посол Болгарії в Україні Красимир Мінчев спільно з Генеральним директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським представили в Києві поштову марку, присвячену встановленню дипломатичних відносин між Болгарією і Україною.
Закрити
Outlook facebook page