RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Україна

Що вони їдять: Україна

Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.

Щедра та еклектична українська кухня нагадує полотна імпресіоністів: соковиті мазки польських, угорських, німецьких і тюркських запозичень утворюють виразний малюнок, віртуозно зіграний на тремтливій струні настрою, посилений обертонами асоціацій і вражень. Багатоступенева термообробка продуктів, властива українській кулінарній традиції, частково компенсує обмежену палітру смаків і сільську простоту основних страв, дозволяючи кожному компоненту прозвучати на повну, не затьмарюючи провідного мотиву. М'ясо та овочі спочатку обсмажують на повільному вогні, потім пасерують і тушкують у посудині з товстими стінками, що забезпечує рівномірне прогрівання суміші.

Фото fotoreceptik.ru

Українська кухня відносно молода: її специфічні риси почали складатися ще в XVII-XVIII столітті, проте повністю оформилися лише до середини XIX століття. Оскільки чималу частину населення України становили селяни, які важко працювали фізично, в їхньому раціоні переважали калорійні продукти: пшоняна, гречана і просяна крупа, зернобобові культури, випічка, прісні борошняні вироби, жирна свинина і, певна річ, сало – універсальний енергетичний ресурс, придатний до вживання в сирому, солоному, копченому або топленому вигляді.

Традиційний український обід починався з густого наваристого червоного борщу, до якого входили близько двадцяти інгредієнтів. Раніше його готували тільки в неділю і на свята. У трудові будні наші пращури споживали простіші, легкі у приготуванні страви. На південному сході варять куліш – чумацьку юшку з пшоном, щедро заправлену салом. Шанувальникам гострих страв напевно сподобається черкаський капусняк з цибулею чи знаменитий вінницький годзь – розсольник на міцному кістковому бульйоні, присмачений лісовими грибами, рисом і селерою.

На подіумі: Україна

На Запоріжжі ще пам'ятають рецепти старовинних страв з козацького казана. Не панікуйте, якщо в ресторанному меню виявите загадкову страву з назвою «рябко» – мова йде не про невинно вбитого дворняжку, а про дуже смачну юшку на житньому борошні, розведену молоком, у яку додають м'ясо, шкварки, рибу або раків. На закуску були потапці – сухарики з часником і цибулею, житні коржі-загреби чи лемішка – пісна запіканка або каша з гречаного борошна на олії чи смальці, яку за декілька хвилин перед тим, як зняти з вогню, заливали конопляним або маковим молоком. Сучасних екстремалів, на жаль, не потішимо, адже в наш час лемішку подають тільки з кефіром.

Фото pirozhnichenko.ru

На друге українці приберігали м'ясо, запіканки й борошняні вироби з дріжджового тіста, відварені в супі чи бульйоні. Крім загальновідомих галушок, на Полтавщині у пошані пундики – тонкі кружальця, замішані на кислому молоці та наспіх підрум'янені на сковорідці з цибулею і шкварками. До слова, класичний полтавський рецепт галушок передбачає м'ясну або курячу начинку, а не звичне для нас сирне тісто – такі галушки називалися «ледачими» й кидали тінь на репутацію кухарки. Оспівані Гоголем вареники наші предки підгледіли у турків, замінивши не дуже популярну баранину начинками з капусти, сиру та печериць, а на Тернопільщині замість вареників ліплять гречаники.

10 фактів про Україну

Для кращого засвоєння важкі м'ясні страви вживають з овочевими гарнірами – буряком, капустою, ріпою, редисом, огірками й томатами. Класичним прикладом може бути печеня – зі свининою, шкварками та овочами, запечена в горщиках або у хлібній тарілці. На Закарпатті вам запропонують човлент – окіст або грудинку з перловкою, квасолею і паприкою. А от картопля так і не стала для українців другим хлібом: навіть картопляне пюре рекомендується присмачувати квасолею, горохом, квашеною капустою чи тертою морквою. На Галичині так готують чинахи – копчені свинячі реберця, перекладені шарами товчених бобів і печеної картоплі.

Фото static.relax.ua

Пристрасть до рубленого м'яса Україна через Польщу перейняла в Німеччини. На свята господині намагаються подати до столу якомога більше різноманітних наїдків: битки-крученики з капустяною, морквяною, грибною чи сирною начинкою, січеники – пласкі коржі з м'ясного або овочевого фаршу, рулети-завиванці, саморобну ковбасу і кров'янку. У західних регіонах також можна скуштувати кендюха – шлунок поросяти, начинений м'ясним фаршем.

Фото delonghi.com

Вітчизняна гастрономія не розчарує і ласунів, яких застілля без десерту не тішитиме. Влітку настає сезон солодких вареників з вишнями, медом і маком, а довгими зимовими вечорами добре смакують коржі, сирники, вергуни («український хмиз») і соложеники – яєчні млинці з вершками. Приймаючи дорогих гостей, хлібосольні господарі неодмінно почастують улюбленою настоянкою на запашних травах, вогненною горілкою з перцем для чоловічої розмови, а прекрасних дам духмяною ягідною наливочкою.

Головне фото uberchef.ru

Вам це буде цікаво:
Інтерв'ю із засновницею танцювальної школи Frizzante Ларисою Осипенко
У вирі життєвих подій ми часто прагнемо досягти успіху, забуваючи про дрібниці, які приносять задоволення і роблять нас щасливими. Ця історія про людину, котра відбулася в професії, але вчасно зупинилася, щоб реалізувати свою давню мрію...
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким примудряються наїстись місцеві жителі. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди на ранок, а де й запастися кількома літрами води!
Знай наших: Ежен Деслав
У рубриці «Знай наших» ми зазвичай розповідаємо про видатних українців, котрі досягли значного успіху в тій чи тій сфері. Однак нашого сьогоднішнього героя – Ежена Деслава, або Євгена Слабченка – важко вписати в певні рамки, оскільки він досяг висот одразу в кількох сферах, будучи не тільки справжньою Людиною епохи Відродження XX століття, але й патріотом своєї України.
Східна музика суфіїв: Кавалі
«Кохання виникає, коли ти дивишся в очі іншої людини і бачиш в них Бога», - так перекладаються рядки однієї з арабських пісень, що називається Кавалі. Їхнє авторство приписують східним мандрівникам суфіям, котрі, намагаючись знайти сенс існування, босоніж сходили півсвіту. У подорожах вони складали пісні, в яких розповідали про те, що їм довелося пережити.
Валга. Місто на перехресті
Люди, які люблять подорожувати, зазвичай відвідують одні й ті самі місця. Париж, Венеція, Рим, Краків, Дрезден уже так давно звикли до туристів, що часто поглядають на них трохи зверхньо, копиливши губи, у той час як маловідомі, але не менш цікаві містечка чи селища завше раді гостями.
Все у ваших руках. Чому корисно бути амбідекстром
Амбідекстри демонструють унікальні здібності мозку, своїм прикладом підтверджуючи приховану людську геніальність. Найцікавіше, що її можна тренувати буквально руками. Як показали останні дослідження, людей, які від народження однаково вправно керують обома верхніми кінцівками, більше, ніж ми думаємо, і, можливо, ви – один з них.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
У Львові відкрилось Почесне Консульство Королівства Нідерландів
У Львові відкрили Почесне Консульство Королівства Нідерландів. У церемонії відкриття Консульства взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Ян Рене Кломпенхаувер, Почесний Консул Королівства Нідерландів у Львові Андрій Гринчук, міський голова Львова Андрій Садовий і перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця.
Асунсьйон. Місто для сміливців і шукачів пригод…
Розташована на невисоких пагорбах, ця країна сховалася у тропічній сельві в самому центрі Латинської Америки. Тут немає пляжів і сучасних концертних холів, утім, вона вражає своєю близькістю до дикої природи. Хтось приїжджає у Парагвай дослідити територію «інді», інші – прийти в захват від давніх колоніальних будівель, ще хтось за покупками.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Не забути парасольку і коктейль: найдивовижніші пляжі планети
Із настанням літа багато хто час від часу позирає на календар, чекаючи законної відпустки. А оскільки літній відпочинок найчастіше нерозривно пов’язаний з релаксацією біля води, аж ніяк не можна забувати про пляжі – такі жадані і водночас не схожі один на одного. Навіть якщо ви вже знаєте, куди поїхати і квитки куплені, наша добірка все одно не залишить нікого байдужим.
Сен-Тропе – місто, що зійшло з екрана
В елітних колах про Сен-Тропе вперше заговорили, коли наприкінці XIX століття сюди навідався Гі де Мопассан. Французький письменник, знаменитий своїм безоціночним реалізмом, розповідав про затишну красу Сен-Тропе, пригадуючи про «луску сардин, що виблискує на сонці подібно до перлин»…
Золота земля Соломона
Соломонові острови на зорі свого заселення мали репутацію далеко не найгостиннішого місця. І якщо флорентійці можуть попередити про свою підступність, архіпелаг цілком невинно простягнувся на далеку відстань в 1500 кілометрів і збурював цікавість не одного мандрівника своїм специфічним розташуванням і легендами про золото Ельдорадо.
Все, що потрібно знати про Азіаду
Спорт, аби залишатися актуальним, як і інші сфери нашого життя, має крокувати в ногу з часом і змінюватися, адже завтра ніколи не буває таким, як учора. Сьогодні Outlook, що висвітлює Азійські ігри-2017 в Ашгабаді, запускає цикл матеріалів, присвячених одному з найбільш прогресивних турнірів, який стартує вже у вересні.
Брегенц. До театру у смокінгу і на катамарані
Спеціально для тих, хто вважає театр і оперну музику пережитками минулого, ми розповімо про дивовижний австрійський театр, де традиційне мистецтво поєднується з технічними та інженерними новинками, а ще з неперевершеним краєвидом Альп.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Посол Франції Ізабель Дюмон провела урочистий прийом на честь Дня взяття Бастилії
Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон провела урочистий дипломатичний прийом на честь національного свята - Дня взяття Бастилії, а також 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Францією.
Дипломати відвідали фестиваль “Купальські роси”
Вже вкотре на Житомирщині у селі Немиринці Ружинського району з 6 на 7 липня 2017 року відбувся Всеукраїнський фестиваль традиційної культури "Купальські роси". Головним організатором, ініціатором та господарем свята є Павло Жебрівський, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, який і цьогоріч особисто вітав гостей.
Посол Канади та Міністр інфраструктури України підписали спільний план дій щодо проходження аудиту Міжнародної морської організації
Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та Міністр інфраструктури України Володимир Омелян підписали спільний план дій, щодо проходження Україною аудиту Міжнародної морської організації. Підписання документу відбулося 12 липня в приміщенні Посольства Канади в Україні.
Закрити
Outlook facebook page