RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання

Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання

Автор: 09.01.2018 | кухні світу
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.

Середземноморська дієта: у здоровому тілі – здоровий дух!

Фонд Всесвітнього спадку ЮНЕСКО був створений спеціально для збереження найбільш цінних пам’яток культури і природи у світі. Також віднедавна під його опікою перебувають і нематеріальні об’єкти культурного спадку різних країн. Це можуть бути і значимі обряди, і звичаї, і національна музика, і свята, і специфічні ритуали. Сьогодні цей список містить лише 166 об’єктів. І один із них – середземноморська дієта.Фото grekomania.ru

Головні представники цієї системи харчування – чотири країни: Іспанія, Італія, Марокко і Греція. Саме вони і представили бренд 2010 року на суд організації. Пізніше список країн було розширено. До представників цінностей особливого середземноморського харчування додалися Португалія, Кіпр, Іспанія і Хорватія. Країни буквально відвойовують своє офіційне визнання на міжнародному рівні щодо внеску в розвиток середземноморської кухні. Адже це дуже високе звання: середземноморську кухню піднесено в один ранг з шедеврами мистецтва, причому цілком виправдано.

Середземноморська кухня – їжа богів

У Середземномор’ї не прийнято поспішати і їсти похапцем тільки лише для втамування голоду. Тут трапезують, як кажуть, з почуттям і з розумом, воістину насолоджуючись цим процесом. І справді тутешнє харчування можна назвати не інакше як гедоністичним. Ще б пак! Якщо античні боги колись і існували, то куштували вони саме так. Адже саме ці країни, що сформували античну міфологію, котра потім стала колискою європейської культури, і закладають базові цінності середземноморської кухні.

Нехай вас не лякає слово дієта в термінології. Так, це система харчування настільки корисна для здоров’я і фігури, що може претендувати і на таке звання. Але вона також не терпить жорстких обмежень і, безумовно, втілює скоріше образ життя, ніж програму гастрономічного аскетизму.Фото objects-us-west-1.dream.io

Середземноморська дієта – це не штучно придумана система обмеження в їжі на користь здоров’я, а зібрання реальних харчових звичок і принципів харчування, котрих історично дотримуються народи Середземномор’я. Її визнання у світі пов’язане з «європейським парадоксом». На Півдні Європи люди споживають багато жирів, але мають вигляд набагато стрункіший, ніж, приміром, у США. Науковці замислилися: у чому ж підступ?

Відкрили середземноморську дієту у 50-х роках минулого століття американські дієтологи Волтер Віллет й Ансель Кіз. Їхні рекомендації буквально шокували західний світ. адже важко уявити, як щедра їжа, приправлена олією, котру прийнято неодмінно запивати вином, може бути в рази кориснішою навіть у порівнянні з жорсткими дієтами. Тепер же у середземноморської дієти – безліч шанувальників у всьому світі. І на початку XXI століття можна сміливо твердити, що це найулюбленіший план харчування гурманів усіх куточків планети. Та що там говорити: хто колись спробує харчуватися за середземноморським планом, навряд чи захоче колись від нього відступити. Тут навіть не треба рахувати калорії чи ділити прийоми їжі на мікропорції. Пам’ятаєте, як подають у грецьких чи італійських ресторанах? – щедро і від душі!Фото foodandhealth.ru

Які національні кухні сформували середземноморську дієту?

Гастротрадиції всіх країн, котрі омиває Середземне море (а їх загалом насправді 16) дещо різняться. І справа тут не лише в географічній віддаленості, але й в етнічних, соціальних і релігійних особливостях. У кожній країні, звісно, є свої «родзинки», коронні продукти і своєрідні спеціалітети. Але об’єднують їх спільні принципи.

Саме грецька кухня стала основою середземноморської дієти. Головне в ній – використання оливкової олії, меду і великої кількості сирих овочів/фруктів. Крім того, знаменитий сир фета і, звісно, легендарний грецький салат.

Італійська кухня справила величезний вплив на формування гастрономічного обличчя Середземномор’я. Пасти в різноманітних варіаціях і спагеті із сортів грубого помелу – ось головні кити, на яких тримається ця система харчування.

Іспанська кухня – це мозаїка з кулінарних традицій своїх колоритних 17-ти регіонів. Тільки іспанці з усього Середземномор’я віддають перевагу м’ясним стравам. Але важливо, що споживають вони м’ясо, тушковане у вині з мінімальним додаванням тільки природних спецій. Знаковими також для середземноморської дієти є холодні томатні супи родом з Іспанії, наприклад, гаспачо.

Марокканська кухня органічно поєднала у собі традиції африканської, арабської і бірманської кухонь. Коронні страви – томлене м’ясо молодого ягняти, курча із заправкою з мигдалю і пряні коржі.

Кіпрська кухня сформувалася на основі турецьких і грецьких традицій. Перевагу всім видам обробки продуктів тут віддають приготуванню на грилі. Натуральні йогурти, часник, прянощі, корінь імбиру – для створення соусів. А головне – велика кількість свіжих овочів і сиру хулумі.

У турецькій кухні замінником м’яса вважають баклажани. А своєю особливою гордістю – унікальні солодощі і випічку. Португальці шанують рибу і морепродукти, неодмінно з кожним прийомом їжі споживають багато овочів, а для створення корисних солодощів використовують мигдальні горіхи, кокосову стружку і корицю.

Середземноморці у будь-яких країнах для свого раціону обирають продукти тільки першої свіжості. Усе, що можна їсти сирим, їдять саме сирим. Крупи перед приготування ферментизують – попередньо замочують на добу. А із всіх видів термічної обробки їжі обирають приготування на грилі чи на пару.

Фото 1sportpitanie.ru

Отже, основа середземноморської дієти – це продукти першої свіжості, велика кількість овочів/фруктів (зокрема бобових), морепродукти (їх можна замінити окремими видами м’яса і риби), а також борошно із цільнозернових злаків, горіхи, прянощі, трав’яні приправи, курячі яйця і натуральні йогурти. Традиційне споживання вина, переважно червоного, тут також не випадкове. І недарма п’ють його небагато, смакуючи кожен ковток – благотворно вино впливає на здоров’я у кількості не більш ніж двох келихів на день. Особливу роль у цій системі харчування також відіграє нерафінована оливкова олія. Її кислоти сприяють засвоєнню їжі і мають антиоксидантні властивості, тобто запобігають процесам старіння.

Середземноморської дієти можна і слід дотримуватися навіть вдалині від прекрасних морських берегів. Сьогодні вчені твердять, що харчування за цим типом скорочує ризик серцево-судинних захворювань, зміцнює кітки і скелет загалом, зводить до нуля можливість психічних захворювань. А ризик інфарктів знижує краще за будь-який план знежиреного харчування. Крім того, цю дієту вам порадить не лише лікар, а й косметолог. Її дотримання подарує хороший стан шкіри, волосся і нігтів, а нормалізація обмінних процесів в організмі – здорову стрункість. Приклад тому – знамениті красуні Середземномор’я Пенелопа Крус і Софі Лорен. Приміром, Лорен, котра зберегла красу навіть у старості, зізнається, що головний її секрет – це любима з дитинства паста.

Головне фото grekomania.ru

Вам це буде цікаво:
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в Outlook.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK запускає нову рубрику про національні кухні світу. Ці тексти будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
За підтримки посольства Франції Україна приєдналася до всесвітньої кулінарної акції
Сьогодні, 19 березня, у Києві та Львові пройде вечір французької кухні в рамках проекту Смак Франції, організований з ініціативи відомого французького кухаря Алена Дюкаса та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань
Ченці непогано розуміються на алкогольних напоях - і це не жарт. Француз-бенедиктець П'єр Періньон з абатства Отвільер 4 серпня 1668-го року здогадався поєднати виноградний сік з вуглекислим газом. Так на світ з'явився напій, добре знайомий нам як «шампанське».
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Передбачення від випічки
Варто було борошняним конвертикам з паперовою начинкою здобути світову популярність, як одразу ж виникла дискусія про те, кому належить ідея випікання пророчого печива. З одного боку, на авторське право претендують азіатські Китай і Японія, з іншого – багатонаціональна Америка. Пропонуємо ознайомитися з усіма трьома версіями і обрати переможця «суперечки», принаймні для себе.
Добавки не попросиш: 10 найогидніших страв
Якщо ви зараз на дієті, а підступний внутрішній голос по-зрадницьки шепоче: «Ну ж бо, піди подивися, що там є в холодильнику», – ця стаття апетит відіб’є начисто. Та увага! Людям зі слабкими нервами і шлунками читати матеріал і тим паче переглядати ілюстрації не радимо. OUTLOOK підготував топ найогиднішої їжі, порівняно з якою свинячий мозок або смажені коники здаються дуже навіть delicious...
Закрити
Outlook facebook page