RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Вірменія

Що вони їдять: Вірменія

Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.

Розібратися у хитросплетіннях кавказької кухні – де саме, за яких обставин, а найголовніше, яким же народом було придумано ту чи іншу страву – завдання не з легких. Представники кожного народу цього регіону до хрипоти в голосі будуть доводити, що запікати сир у коржах чи смажити м'ясо на вогні першими здогадалися, звісно ж, вони. Таких «спірних» страв дуже багато, але сьогодні, говорячи про вірменську кухню, ми будемо трохи дотримуватися «їхньої сторони». Місцеві кулінарні традиції вважаються одними з найдавніших на планеті: практично все сьогоднішнє меню Вірменії сформувалося дві з половиною тисячі років тому. Більше того, незважаючи на розвиток технологій, значна частина посуду дійшла з давніх давен до наших днів і активно використовується господарками як вдома, так і в закладах громадського харчування: багатовікові каструльки, чани, посудини – майже у кожного вірменина вдома є міні-музей.

Фото i.ytimg.com

Порівнюючи вірменську кухню із сусідніми, спеціалісти її головною відмінністю вважають дещо більшу солоність, котра пояснюється кліматом – Вірменія дуже тепла, якщо не сказати спекотна країна, а, значить, людська потреба в солі трохи вища. Велика кількість всіляких м’ясних і молочних продуктів пов’язана з тим, що на цих землях було дуже давно розвинене скотарство, а родючі землі давали змогу «розбавляти» м’ясний ухил овочами і зеленню. Сучасний вірменських кухар для «буденних» страв використовує близько 300 видів трав, багато з яких не лише спеції, але й самодостатні елементи харчування. Ще одна важлива тенденція – незважаючи на традиційний для Кавказу «м’ясний ухил», саме вірменська кухня славиться чудовими рибними стравами. Усе це завдяки гірським рікам і, звичайно, величному озеру Севан – вірменському морю. Узагалі природа цієї країни з її різноманітними зонами і кліматичними умовами, безумовно, найважливіший креативник кухні, тому численній вірменській діаспорі у всьому світі так важко пристосуватися до відсутності тих чи інших продуктів далеко від дому.

Фото cdn.fishki.net

Якщо говорити про головні страви, то розпочати варто не зі стереотипного шашлику, а із супу, хоча хаш для вірмен куди більше ніж просто перша страва. Коли восени довкола стає прохолодніше і хочеться гарячого, починається «сезон хашу», і у перші дні цього циклу близькі люди збираються разом, що всю ніч варити цей яловичий бульйон, котрий прийнято їсти рано вранці з лавашем і під чарку домашньої настоянки. Важко повірити, але «звичайний» на вигляд бульйон і подані до нього лаваші і редька для травлення – це страва, здатна на добу «вивести із строю» навіть дорослого і голодного чоловіка. Суп дуже наваристий і ситний, їсти його потрібно руками, умочуючи лаваш у тарілку і посипаючи часником. Більше нічого не потрібно, ні м’яса, ні риби – ти просто об’їдаєшся одною тарілкою і потім можеш спокійно не їсти цілий день. Коли розпочинається сезон, і «хаш пішов», вірмени збираються разом, щоб посьорбати і потім провести день на диванах у приємних бесідах під чай і сир. Для вегетаріанців тут теж є чудовий суп – «спас», приготований на основі мацоні (щось середнє між сметаною і маслом, дуже гарна намазка до свіжої випічки) і пшеничної крупи. Крупи, до слова, теж дуже важливі: у Вірменії їдять багато різноманітних каш, додаючи в них гриби і овочі. Так само добре в діло йдуть бобові, баклажани і гарбуз. Усі ці продукти готуються різними способами – їх смажать, парять, печуть, але завжди виходить цікаво і смачно. Не можна не скуштувати фаршировані сиром і горіхами баклажани: у кожної хазяйки виходить трохи по-різному, але, здається, це завжди шедевр.

Фото travelask.ru

Що ж, давайте тепер перейдемо до м’яса, а точніше до хоровацу – шашлику. Місцеві жителі нарахували близько 20 видів шашлику – від того, котрий смажать на жаринах, до того, що в каструльці (хазані). З-поміж м’ясних інгредієнтів найчастіше використовують свинину, баранину і яловичину. Та куди важливіше не саме м’ясо, а соус, оскільки за такої наявності трав і спецій два шматка свинини на смак можуть видаватися двома зовсім різними продуктами. Природно, кожен вірменин вважає, що тільки в його родині роблять правильний шашлик, якщо говорити про приправи, просмажування і маринад. Не менш прекрасні, ніж шашлик – долма, фарш, загорнутий у виноградне листя і щедро здобрений часником. Це ще одна «спірна» страва, грузини її теж обожнюють. На увагу заслуговують також кілька ароматних і ситних «королів вірменського застілля» – ариса (каша із пшениці з рубленою куркою), суджук (ковбаска із пряностями), кюфта (м’ясні кульки). Важливо уточнити, що абсолютно у будь-якому кафе чи ресторані будь-яка позиція у меню – це ситна повноцінна страва навіть для дорослої людини. Вірменська гостинність і величезні порції – це те, про що навіть писати і говорити зайве, голодним встати з-за столу неможливо.

Фото i.ytimg.com

Щоб після застілля відчути бодай якусь легкість у тілі і бути готовим побачити красоти цієї країни чи пам’ятки Єревана, замовляти варто рибу. Місцева форель – це не просто «пальчики оближеш», це тарілку з’їси слідом за рибкою. У середні віки вірмени навчилися робити штучні водойми вдалині від рік і Севану, щоб тільки розводити цю смачну рибку. Інший делікатес, слава про який рознеслася далеко за межі цієї маленької, але гордої країни – ішхан (сванська форель). Печена чи смажена на рожні – це справжня смакота. Важливо зауважити, що на застіллі риба може з’явитися після кількох порцій шашлику, тому, щоб місце для неї лишилося, краще бути обачним чи заздалегідь поцікавитися, чи планується вона.

Фото i.ytimg.com

Закінчувати нашу розповідь ми будемо десертами й алкоголем. І якщо зі знаменитим на весь світ вірменським коньяком («Арарат» – найбільш легендарна марка, але й інші дуже пристойні, це найкращий сувенір) все більш-менш зрозуміло, то з винами історія цікава. Проте в останні роки у Вірменії спостерігається цілий бум винної культури, причому це явище зачіпає всі сфери – від створення нових виноградників до відкриття в містах атмосферних винних барів і проведення фестивалів. Що стосується солодощів, то, либонь, з-поміж всіх народів Кавказу вірмени – головні любителі солоденького. Можливо, так склалося, тому що східні народи – турки, іранці, курди – їхні сусіди, і їхня любов до рахат-лукуму передалась і вірменам. Основний десерт – гату, багатошарове тістечко із топленого масла і цукру. От, як кажуть в рекламі, – тане в роті. Ще варто скуштувати суджух (не сплутайте з ковбасою) – суміш горіхів і виноградного сиропу. Узагалі фрукти, ягоди і продукти з них (передусім абрикос, виноград і гранат) у сонячній Вірменії так же шанують, як і м’ясо. Із них готують сиропи, варення, курагу, сухофрукти. Уся ця фантастика не лише корисна, але ще й довго зберігається, тому не соромтеся прикупити і собі баночку додому, хоча відкриєте ще в літаку – перевірено!   

Головне фото newcaucasus.com, i.ytimg.com

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років, спостерігаючи, як дрібні розсипи португальських вливань тануть у строкатій амальгамі кулінарних традицій народів Малайзії – і ви пізнаєте блаженство.
Що вони їдять: Перу
Ми продовжуємо публікувати подорожні нотатки нашої читачки Ії Зайцевої, присвячені Перу. Сьогодні вона ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Країна, що вміє подобатися: Вірменія. Частина 2
Олена Расенко побувала у Вірменії і тепер готова поділитися з читачами самобутністю цієї чарівної країни, в якій дійсно хочеться залишитися.
Країна, що вміє подобатися: Вірменія
Олена Расенко побувала у Вірменії і тепер готова поділитися з читачами самобутністю цієї чарівної країни, в якій дійсно хочеться залишитися.
Закрити
Outlook facebook page